chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні у Львові відбудеться вшанування пам’яті Івана Підкови

16 червня 2011 о 10:57

Представники Львівського Куркового товариства зберуться сьогодні о 13:45 на пл. Ринок, щоб вшанувати Івана Підкову, який був страчений 16 червня 1578 року за рішенням Польського сейму.

Про це повідомили у прес-службі Львівської міської ради.

«Будь-яка громада є явище неперервне і має в плині свого часу сірі сторінки. Без жодної чітко окресленої потреби позбавили життя Жанну д’Арк, Джордано Бруно. Львівська спільнота теж не виняток – була пасивним спостерігачем страти Івана Підкови. Ми, Куркове Товариство, як відображення старовинної львівської варти, маємо честь вшановувати пам'ять цього славного лицаря щороку 16 червня о другій годині по полудні», — повідомили у Львівському Курковому товаристві.

Після цього представники Куркового товариства відправляться до пам’ятника Іванові Підкові для покладання там квітів.

Довiдка ZAXID.NET

 

Іван Підкова (рік народження невідомий – 16 червня 1578, Львів) – козацький отаман, молдовський господар в 1577—1578 роках.

Іван Підкова народився на Брацлавщині. Після того, як татари спалили його село і забрали в полон батьків та наречену, чоловік вступив до козацького загону. На Запоріжжі Іван Підкова з'явився біля 1550 року, привівши із собою цілий козацький полк. Брав участь у морських походах під проводом Самійла Кішки. Пізніше водив козацькі флотилії самостійно і спалював передмістя татарських приморських поселень. Козацькі загони на чолі з цим славним ватажком завдали поразок татарам під Очаковом, Кафою, Козловом. Певний час був запорізьким гетьманом.

Івана Підкову було страчено у Львові 16 червня 1578 року за рішенням польського сейму і поховано в Успенській церкві. Незабаром черкаські козаки викрали і перевезли його останки до Канева, де поховали в одному з православних монастирів під Чернечою горою.

 

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути