chrome firefox opera safari iexplorer

У Чернівцях відзначають 70-річчя Миколайчука

15 червня 2011 о 17:45

70 річницю з дня народження відомого українського кінорежисера Івана Миколайчука відзначають у Чернівцях.

До столиці Буковини з'їхались багато відомих кінодіячів. Згадували та обговорювали не лише талант Івана Миколайчука. Основною темою стали відсутність державної підтримки у заснуванні кінотеатра імені режисера, а також і те, що в Україні й досі немає пам'ятника Івану Миколайчуку.

Розмови про те, що святкування 70-річчя з дня народження Івана Миколайчука потрібно відзначити на високому рівні, на Буковині тривали цілий рік. Чекали, що у Чернівцях таки запрацює  центр кіномистецтва імені видатного діяча. Однак - цей задум так і залишився нездійсненним.

Василь Ілащук, народний артист України: «Давайте ми самі візьмемо за горлянку тих, хто знищили і тих, хто не добудували кіноцентр отой, який мав би бути, ну що 70 років вчора виникло, чи що? Ми 70 років йшли до цього, люди добрі!»

Міські чиновники обіцяють: рівно за рік — кіноцентр таки запрацює. У 2011-му — на це не вистачило коштів.

Григорій Волинець, начальник управління культури міської ради:"Постало питання: або галопом по Європах за 60 днів зробити як-небудь, але приурочити до дати, що у нас практикувалося, чи чимось поступитися, переглянути проект, яким має бути кіномистецький центр і зробити по-людськи".

Встановити пам`ятник кіномитцю також стало проблемою. Місцева влада не дозволила його зводити біля майбутнього кіноцентру, щоби не зіпсувати архітектуру майбутньої будівлі. Натомість — надали тимчасове місце біля алеї зірок. Саме там увечері і відбудеться урочиста церемонія відкриття.

Василь Ілащук, народний артист України: «Цей пам’ятний знак – це тимчасово. Ми поставимо, а потім ми будемо думати, де його поставити. Ну, панове, не можна так!»

Турбує всіх гостей також той факт, що святкування ювілею Миколайчука відбувається без державної підтримки.

Олег Фіалко, народний артист України: «Вони сказали, що ми не можемо на національному рівні провадити цей ювілей, це треба планувати за два роки. Це ми мусимо сказати в Кабміні, в адміністрації, що дивіться, через два роки буде ювілей бренда України».

Попри усі труднощі, прихильники кіногенія все ж відзначатимуть річницю його народження ще й гучним фестивалем, переглядом кінострічок та театральних вистав

 

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути