chrome firefox opera safari iexplorer

Бюджетній сфері загрожує колапс через низькі зарплати

01 липня 2011 о 12:14

З 1 липня українці, які одержують зарплату з казни (лікарі, вчителі, чиновники), стануть отримувати нові підвищені оклади — набув чинності закон про зміни до держбюджету. Їхні оклади виросли в середньому на 1,5% (15-25 грн), а з урахуванням доплат за стаж роботи, її інтенсивність тощо — на 50 грн. Низькі зарплати бюджетників спричиняють масовий відтік кадрів. Якщо ситуація не зміниться, вже через рік у бюджетній сфері не буде кому працювати.

До кінця року буде ще кілька підвищень (в цілому на 200 грн). Але все-таки підвищення зарплат до кінця року навіть на кільксот гривень — це мізер, з урахуванням низького рівня зарплат.

Вже зараз, як зізнаються в держструктурах, там йде масовий відтік кадрів. Причому з чисто грошових причин: адже в більшості немає можливості брати хабарі, а на зарплату прожити неможливо.

Найближчим часом становище може різко загостритись. Під час кризи бюджетники трималися навіть за низькі зарплати — адже іншої роботи не було — йшли масові скорочення в приватних компаніях. Але зараз економіка піднімається, і в приватному секторі збільшуються зарплати і активно створюються нові робочі місця. Розрив між доходами працівників недержавних структур і бюджетників нині вже вищий, ніж був до кризи, і продовжує збільшуватися.

Вже через рік нам обіцяють безвізовий режим з ЄС, і в Європу можуть рвонути сотні тисяч заробітчан з числа колишніх бюджетників.

Таким чином вже до кінця наступного року ситуація у бюджетній сфері і в секторі держуправління буде близька до колапсу через банальну відсутність кадрів.

В уряді обіцяють піднімати соцвиплати, але про конкретні цифри не говорять. «2011 рік — піковий по кредитних виплатах по зовнішніх позиках, це означає, що в 2012-му у бюджеті вивільняться додаткові кошти, значна частина яких піде на підвищення зарплат у бюджетній сфері», — розповів прес-секретар прем'єр-міністра Віталій Лук’яненко.

Для порівняння, ріст зарплат у приватному секторі в 2011 році очікується в межах 6-15%. Зокрема, в межах 6-10% мають намір підняти зарплату 42% компаній. Ще 33% припускають ріст в 11-15%. Лише 7% компаній припускають підняти зарплату своїм співробітникам більше, ніж на 20%.

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути