chrome firefox opera safari iexplorer

Бюджетній сфері загрожує колапс через низькі зарплати

01 липня 2011 о 12:14

З 1 липня українці, які одержують зарплату з казни (лікарі, вчителі, чиновники), стануть отримувати нові підвищені оклади — набув чинності закон про зміни до держбюджету. Їхні оклади виросли в середньому на 1,5% (15-25 грн), а з урахуванням доплат за стаж роботи, її інтенсивність тощо — на 50 грн. Низькі зарплати бюджетників спричиняють масовий відтік кадрів. Якщо ситуація не зміниться, вже через рік у бюджетній сфері не буде кому працювати.

До кінця року буде ще кілька підвищень (в цілому на 200 грн). Але все-таки підвищення зарплат до кінця року навіть на кільксот гривень — це мізер, з урахуванням низького рівня зарплат.

Вже зараз, як зізнаються в держструктурах, там йде масовий відтік кадрів. Причому з чисто грошових причин: адже в більшості немає можливості брати хабарі, а на зарплату прожити неможливо.

Найближчим часом становище може різко загостритись. Під час кризи бюджетники трималися навіть за низькі зарплати — адже іншої роботи не було — йшли масові скорочення в приватних компаніях. Але зараз економіка піднімається, і в приватному секторі збільшуються зарплати і активно створюються нові робочі місця. Розрив між доходами працівників недержавних структур і бюджетників нині вже вищий, ніж був до кризи, і продовжує збільшуватися.

Вже через рік нам обіцяють безвізовий режим з ЄС, і в Європу можуть рвонути сотні тисяч заробітчан з числа колишніх бюджетників.

Таким чином вже до кінця наступного року ситуація у бюджетній сфері і в секторі держуправління буде близька до колапсу через банальну відсутність кадрів.

В уряді обіцяють піднімати соцвиплати, але про конкретні цифри не говорять. «2011 рік — піковий по кредитних виплатах по зовнішніх позиках, це означає, що в 2012-му у бюджеті вивільняться додаткові кошти, значна частина яких піде на підвищення зарплат у бюджетній сфері», — розповів прес-секретар прем'єр-міністра Віталій Лук’яненко.

Для порівняння, ріст зарплат у приватному секторі в 2011 році очікується в межах 6-15%. Зокрема, в межах 6-10% мають намір підняти зарплату 42% компаній. Ще 33% припускають ріст в 11-15%. Лише 7% компаній припускають підняти зарплату своїм співробітникам більше, ніж на 20%.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути