chrome firefox opera safari iexplorer

Офіційні зарплати українців можуть зрости на 5%

12 липня 2013 о 11:10

Українцям, які отримують «білі» зарплати, можуть підвищити заробітки, пишуть «Вести». Раніше повідомлялося, що в країні планується знизити податок на доходи фізичних осіб для переважної більшості українців (отримують зарплати до 250 000 гривень на місяць) з нинішніх 15-17% до 10%, а єдиний соціальний внесок до — 18%.

За словами фінансового директора однієї з великих київських компаній, на сьогодні ставка, за якою «знімають» гроші для виплати зарплат у конвертах, становить від 10 до 15%. «Якщо зменшать прибутковий податок до 10% і особливо — єдиний соціальний внесок до 18%, різниця між „білою“ і „сірою“ схемами на зарплатах до 1500 доларів скоротиться до 100-150 доларів c колишніх 400-500. В принципі, буде резон перейти на легальну оплату, щоб почуватися безпечніше і краще мотивувати працівників. Та й для великих зарплат це буде стимулом для легалізації, особливо з урахуванням наступних обмежень на продаж товарів за готівку в 150 000 гривень з першого вересня», — повідомив фінансист.

Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко зазначає, що за оцінкою податкової, по системі «конвертів» працюють 45% підприємств. "Якщо знизять ставки ЄСВ, то таких підприємств залишиться до 20%, — говорить експерт. — Адже не буде сенсу мати проблеми з податковою, а простіше заплатити «по-білому». Незважаючи на те, що Міндоходів має намір зменшити податок, відомство також хоче посилити заходи покарання за невиплату «білої» зарплати.

Зниження прибуткового податку на 5% повинно призвести до того, що співробітники, які вже зараз мають «білу» зарплату, повинні будуть на руки отримати на 5% більше, адже де-юре прибутковий податок сплачує сам працівник. Зниження податків повинно привести до зростання «чистої» зарплати, безумовно, в бюджетній сфері, так як там всі оклади чітко фіксуються і не можуть бути зменшені. А от у приватному секторі все може бути по-іншому.

Приміром, компанії можуть вирішити заощадити ці 5% і скоротити розмір нарахованої зарплати, щоб працівник отримав на руки ту ж суму, що і до зниження податків. Раніше повідомлялося, що з українців з 2014 року хочуть стягувати з зарплати гроші в накопичувальні фонди.

Джерело: ТСН
Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути