chrome firefox opera safari iexplorer

Депутати хочуть обмежити свободу інтернет-видань

14 липня 2011 о 15:17

Не зареєструвався – плати штраф. У парламенті лежить законопроект, який фактично обмежує свободу інтернет-видань. Запропоновані зміни зобов’язують сайти реєструватися, як інформаційні агенції. І відтак – сплачувати податки. Журналісти вбачають у цьому цензуру. Тож у відповідь пропонують депутатам – власні законопроекти.

Закон і раніше спонукав інформаційні сайти реєструватися як інформагенції. Проте інтернет-ЗМІ не квапилися. Пояснювали – їхня діяльність різниться.

Наталя Лигачова, головна редакторка «Телекритики»Многие интернет издания публикую не новости, не информационные материалы, а публицистику, мнения. Если они зарегистрируются, как информационные агентства, к ним тоже могут предъявлять претензии по поводу тех или иных суждений, которых не должно быть в новостях.

Законопроект № 6603 пропонує заборонити поширення інформації інтернет-виданням, які не мають обов’язкової державної реєстрації. Отже, проблеми виникли б у багатьох українських незалежних електронних ЗМІ. Серед перших удар впаде на критичну «Українську правду» — переконаний її журналіст Сергій Лещенко.

Сергій Лещенко, журналіст «Української правди»: Цей законопроект спрямований проти інтернет-видань. Саме інтернет-видання у цьому законопроекті сформульовані, як інформаційні агентства. Це абсурдна вимога законодавства, в даному випадку Миколи Азарова, подати такий законопроект.

Утім, у прес-службі прем’єр-міністра повідомляють: над документом працювали в Держкомтелерадіо. Однак новопризначеному очільникові цього відомства проект закону теж не до вподоби. Тож комітет пропонуватиме нові, глобальніші зміни.

Олександр Курдинович, голова Держкомтелерадіо УкраїниЗаконопроект викликав багато суперечностей. І я впевнений, що Держкомтелерадіо на них відреагує… І я сказав би, що це буде вкрай консервативно, причісувати під гребінку всіх інтернет-медіа під одну гребінку формату інформаційного агентства.

Поки ж законопроект у такому вигляді медіа-експерти називають кроком до цензури в Інтернеті. Блогер Олег Шинкаренко боїться, що його теж зобов’яжують реєструватися. Одного разу він вже поплатився за «вільнодумство в Інтернеті» — передрукував на своїй сторінці злісні жарти із російського сайту. Про українського президента.

Олег Шинкаренко, блогерЗавітала Служба безпеки України у числі трьох людей, це були три дуже потужні хлопця...

Для Олега все минулося письмовим поясненням. Для його колеги – Олени Білозерської – публікація відеоролику в Інтернеті обернулася обшуком квартири й вилученням техніки на 1 місяць.

Олена Білозерська, блогерЯкщо цей закон буде прийнятий, то тоді всі суб’єкти інформаційної діяльності будуть змушені стати на облік. І це буде першим кроком. А далі почнеться серйозне оподаткування. Заплатити ці податки зможуть ті ЗМІ, які належать олігархам. Потім почнеться цензура. І всі невгодні суб’єкти інформаційної діяльності будуть витіснені з ринку.

Натомість Білозерська пропонує депутатам ухвалити інший закон. Що його також зареєстровано. Він унеможливлює обшуки в журналістів без дозволу голів апеляційних судів та забороняє допитувати дописувачів як свідків. Каже: від нього користі ЗМІ набагато більше. А Інтернет повинен самоврегулюється – як у Європі.

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути