chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні хочуть узаконити роботу інтернет-магазинів

19 червня 2013 о 10:15

На сайті Верховної Ради був оприлюднений законопроект N2306-а «Про електронну комерцію», розроблений групою депутатів фракцій «УДАР» і Партії регіонів на чолі з Ольгою Бельковою («УДАР»), пише «Комерсант-Україна». 

Як відзначає співавтор документа колега по фракції Павло Розенко, робота над ініціативою тривала півроку, тому вона в значною мірою враховує думку учасників ринку електронної торгівлі.

Зараз, незважаючи на те що існують закони «Про електронний документообіг», «Про електронний цифровий підпис», правова база електронного бізнесу залишається фрагментарною, а спеціальний закон, що регулює діяльність учасників ринку, так і не був прийнятий. Робота бізнесу в електронній сфері регулюється положенням Мінекономіки про дистанційну торгівлю майже 20-річної давності.

Це не перша спроба парламенту врегулювати галузь. У 2010 році було подано відразу три аналогічних законопроекти від різних фракцій. Але всі вони були відхилені та зняті з розгляду.

Згідно з новим законопроектом, всі укладені між продавцем і покупцем договори будуть мати юридичну силу. Таким чином, порушення прав будь-якої зі сторін електронної операції можна захистити в судовому порядку, а угода не може бути визнана недійсною лише тому, що вона укладена в електронній формі.

Автори законопроекту пропонують дозволити використання одноразових цифрових ідентифікаторів поряд з підписом. Це буде набір цифр або букв, які будуть відправлені учаснику договору на мобільний телефон або електронну пошту.

Документ також передбачає, що продавець або постачальник послуг повинен буде в договорі надати повну інформацію про себе. Це має знизити ризик шахрайства.

Ще однією формою захисту від шахраїв стане акцептування оферти не менше ніж у два етапи. Перший буде передбачати ідентифікацію клієнта в системі, другий — створення електронного документа, що підтверджує акцепт.

Більш чітко в запропонованому документі прописуються права споживачів — вони зможуть протягом 14 днів повернути товар в інтернет-магазин. Зараз цього вдається домогтися тільки при покупці в великих магазинах. Втім, застосування касового апарату в сфері електронної торгівлі буде необов'язковим, тобто касові чеки видаватися не будуть.

Учасники ринку впевнені, що норми законопроекту допоможуть узаконити їх діяльність. «Встановлюються чіткі правила гри, тому що сьогодні участь випадкових людей у сфері електронної торгівлі несе великі ризики для всієї галузі»,- упевнений Розенко. Він зазначає, що законопроект має всі шанси на прийняття почасти тому, що співавторами документа є представники Партії регіонів — Олексій Азаров і Олександр Риженков.

Втім, один з авторів законопроекту, поданого у 2010 році, Антон Яценко (Партія регіонів) вважає, що Україна ще технічно не готова працювати в умовах електронної комерції, і підтвердженням цьому є неробочий закон про електронні закупівлі. «Але, я думаю, що в першому читанні приймати потрібно, а до другого — вже доробляти. Наприклад, у вигляді норми про посилення державного контролю за діяльністю такої торгівлі, тому що відомі всім випадки несплати податків»,- резюмує Яценко.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути