chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні хочуть створити «фінансову поліцію»

30 травня 2012 о 10:17

В Україну у 2013 році може бути створена фінансова поліція за прикладом низки європейських країн. Уряд розробив законопроект, яким передбачається скорочення повноважень СБУ, МВС і Генпрокуратури з розслідування злочинів в економічній сфері.

Як наголошується в законопроекті «Про фінансову поліцію в Україні» під авторством віце-прем’єр-міністра, міністра соціальної політики Сергія Тігіпка та представників громадської організації «Реформаторський клуб», ця структура буде підпорядковуватися міністерству фінансів, пише «Коммерсант-Украина».

Документом передбачається скоротити повноваження СБУ, МВС і Генпрокуратурі з розслідування злочинів в економічній сфері. Функції податкової міліції, фінансової розвідки та оперативно-розшукової діяльності планується об’єднати в новому відомстві, компетенцією якого і стане виявлення і розслідування податково-митних порушень, фактів відмивання грошей, злочинів у банківській і бюджетній сферах.

Вищезазначений законопроект, крім створення нової структури, передбачає внесення ряду поправок в кримінальне та адміністративне законодавство, а також до законів, що регулюють діяльність прокуратури та слідчих органів. Таким чином, зміни повинні набути чинності паралельно з новим Кримінальним процесуальним кодексом.

Як наголошується в документі, після реформи Державну податкову службу позбавлять повноважень оперативно-розшукової діяльності та досудового слідства, Держмитниці доведеться передати новій структурі свої функції з виявлення, припинення та розкриття контрабанди та порушень митних правил, МВС позбавлять права доступу на територію і в приміщення підприємств – це буде можливо лише в разі переслідування злочинця або припинення злочину, що загрожує життю людей.

Однак, найбільше, на думку авторів законопроекту, «постраждає» Генпрокуратура – силове відомство буде позбавлено функції загального нагляду, який передбачає контроль за виконанням законів усіма – від міністерств до громадян. «Фактично прокурор може в будь-який момент заблокувати діяльність будь-якого підприємства, внісши прокурорський заборону або подання. Вони випускають сотні тисяч таких документів на рік, але з цим прокуратура вже змирилася», – розповів виданню один з розробників законопроекту.

Натомість, на думку експертів, документ недосконалий. Оскільки все одно залишає функції слідства в сфері економіки за силовими структурами. На думку глави податково-юридичної практики Ernst & Young Володимира Котенка, слід створити ще одного «правоохоронного супермонстра». «Слідство має бути виведено в одну структуру, що підвищить шанси бізнесу на успіх у боротьбі проти несправедливого ставлення до себе», – вважає експерт.

Між тим, в уряді сподіваються, що проект закону буде внесений в Раду і прийнятий хоча б у першому читанні ще до парламентських канікул, пише газета. Однак, навіть за цієї умови новий орган зможе розпочати роботу не раніше липня-грудня наступного року, тому що у випадку прийняття законопроекту необхідно сформувати команду і ліквідувати відповідні підрозділи в інших органах виконавчої влади. Планується, що відомство буде створено на інформаційній та кадрової бази податкової міліції, ідеться в статті.

Нагадаємо, у середині травня глава держави схвалив Кримінально-процесуальний кодекс, пише Тиждень.

Джерело: ZIK
Розділи: Суспільство