chrome firefox opera safari iexplorer

На Донеччині відкрили найпотужнішу в Україні вітроелектростанцію

12 липня 2011 о 10:51

Найпотужнішу вітроелектростанцію в Україні запустили в селищі Безіменному на Донеччині. Десять турбін парку здатні забезпечити світлом увесь Новоазовський район регіону з населенням майже 40 тисяч людей.

Степ Новоазовського району —  ідеальне місце для встановлення вітряків, що виробляють електроенергію. Середня швидкість вітру тут сягає 12 метрів за секунду. А це зводить до мінімуму ймовірність раптової зупинки агрегату. На Донеччини ця вітроелектростанція не перша. П'ятнадцять років тому у цій місцевості розташували перші 240 дослідних генераторів. Утім, вони були малопотужні. На відміну від них, одна турбина нового вітряка здатна замінити всі попередні.

Андрій Конеченков, голова правління української вітроенергетичної асоціації: «Если раньше ставилась задача, как можно побольше произвести ветроагрегатов, то это первый проект, когда делается ставка на выработку электроэнергии за счет ветра. И главное для ветроэнергетики – это правильно выбрать место, выбрать ветроагрегат, чтобы он максимально производил ветроэнергию».

Потужніть нового вітрового парку становить 25 мегават. Управління конструкціями здійснюється в автоматичному режимі. Для обслуговування вітроелектростанції достатньо двох десятків працівників.

Андрій Захаренков, начальник зміни Новоазовської вітроелектростанції: «Управление, установка параметров, запуск, остановка ветротурбин. Все равно, если даже компьютеризировано, человеческий фактор он должен присутствовать».

Новий парк звели спільно з Німеччиною. Встановлені вітряки забезпечують електроенергією Новоазовський район на Донеччині — а це сорок тисяч мешканців.  У майбутньому вітроенергію споживатимуть ще чотири райони регіону.

Йоахим Фурлендер, президент компанії інвестора (Німеччина): «
Моя мета в Україні – покрити не лише Донецьку область. А в донецькому регіоні створити понад 1000 робочих місць. Ми залучатимемо фахівців із Донецька, і навчатимемо їх у Німеччині».

Вартість вітрової електростаніції становить майже два мільярди гривень. За два роки у новазовському степу мають запрацювати 43 агрегати загальною потужністю 107 мегават. Проте, це жодним чином не вплине на тарифи на електроенергію для місцевих мешканців.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути