chrome firefox opera safari iexplorer

Одеський кінофестиваль презентує 14 конкурсних фільмів з 17 країн

17 липня 2011 о 09:50

Свято кіно. Цьогоріч на Одеському кінофестивалі презентують 14 конкурсних фільмів з 17 країн світу.

“Коли хочеш познайомитися з якоюсь країною поближче, не обов’язково туди їхати, варто переглянути кіно цієї країни. Фестивальний центр кінотеатр “Родина” найближчими днями обіцяє усім охочим майже навколосвітню подорож”, — каже журналіст Тетяна Селезньова.

Одеський кінофестиваль спеціалізується на арт-мейнстрімі з обов’язковим елементом гумору. Не випадково цьогоріч журі очолив відомий польський актор Єжи Штур, якого українські глядачі знають через блискучі комедійні роботи “Сексмісія”, “Даун Хаус”, “Дежавю”, зйомки якого, до речі, проходили в Одесі. Як члена журі Штура цікавить співвідношення цікавої історії та форми.

“І який зв'язок між формою і сюжетом, щоб побачити кусочок життя інших людей”, — сказав голова журі Єжи Штур.

Роботи кінематографістів судитимуть, окрім Штура, Ада Роговцева, російський режисер Валерій Тодоровський, португальська актриса Марія де Медейруш та кінокритик з Німеччини Клаус Едер. Останній виступив із незвичним зізнанням.

“Я справжній фанат піратських DVD, адже завдяки їм мені вдається раніше подивитися кіноновинки. Звідси я теж планую привезти кілька”, — заявив німецький кінокритик Клаус Едер.

Журі налаштоване на плідну роботу і чекає від кінематографістів життєствердного кіно. Олександр Шапіро, режисер української картини «БесПорно», представленої у конкурсі, сподівається на перемогу.

“Ну, фільм хороший «БесПорно» — це безперечно. Абсолютно глядацьке кіно”, — сказав режисер стрічки “Бес Пор No” Олександр Шапіро.

Головним же гостем кіносвята став американський актор Джон Малкович. У його послужному списку понад 50 фільмів, два “Оскари”, три “Золотих глобуси” , дві режисерські та одна сценарна робота. Джон Малкович знімався у найіменитіших режисерів сучасності, працював на знімальному майданчику з найяскравішими акторами світу. Але найкращою назвав актрису литовського походження. Українцям же побажав бути вільними.

“Працював з багатьма акторами та актрисами, але найбільше вразила Інгеборга Дапкунайте, з якою працював 20 років. З нею я грав у багатьох фільмах і п’єсах, разом ми знімали кіно. Українцям, як і жителям інших країн, бажаю бути вільними і щасливими, наскільки це можливо. А ще, аби люди, яких обирають керувати країною, намагалися зробити якомога більше хорошого як державі, так і її громадянам”, — сказав американський актор, режисер Джон Малкович.

В Одесі Малкович особисто представив фільм “Бути Стенлі Кубриком”, який, за його словами, найбільш наближений до його театральних робіт. Адже, незважаючи на запаморочливу акторську кар’єру, Джон Малкович залишається вірним театру і досі грає на живій сцені.