chrome firefox opera safari iexplorer

Подружжя з Чернівців збудувало двоповерховий будинок із... соломи

28 липня 2011 о 14:05

Швидко, екологічно, й економно. Подружжя з Чернівців запевняє: за не надто великі гроші можна звести власне помешкання. У цьому буковинці переконалися на власному досвіді, збудувавши двоповерховий дачний будинок із... соломи.

У такій оселі, кажуть її господарі, мешкати не тільки комфортно, а й корисно для здоров’я.

Подружжю Ніцовичів взимку бракувало тепла. Витрати на опалення зростали, а от холод з цегляної оселі не йшов. Рятуватися вирішили верандою. У пошуках економваріанту натрапили в Інтернеті на технологію зведення помешкань з солом’яних пак. Наважились і не пошкодували.

Марія Ніцович, власниця солом'яного будинку: При морозі -25 градусів на вулиці, вода не замерзала ні разу. Там весь час на термометрі було +5 і ми побачили скільки через наші стіни тікало тепла.

Коли чоловік з дружиною схотіли будувати дачу, вже знали що вона буде з соломи. Спорудили фундамент, змонтували дерев’яний каркас та покрівлю, потім звели з солом’яних тюків стіни.

Василь Ніцович, власник солом'яного будинку: Якщо ви подивитеся на цю стіну, то тут є живий приклад: з дерева зроблена конструкція, проміжки закладені тюками. Потім все замазується глиною і все оздоблюється як завгодно.

На будівлю вистачило 300 пак соломи.

У міцності будинку чоловік не сумнівається. Подбали й про енергоощадні технології. Воду гріє сонячний конвектор, а кімнати – ось така пічка.

Марія Ніцович, власниця солом'яного будинку: Робиться рамка і невеличкий парничок на стіні. Засклити його, пофарбувати в чорний колір і ми будемо мати невеличку пічку.

Мешкати в солом’яній хаті і для здоров’я корисно, переконує пані Марія. Каже, будинок нейтралізує електромагнітний вплив.

Марія Ніцович, власниця солом'яного будинку: Ми просили одного чоловіка, він нам допомагав розбирати пічку. То він у нас тут тиждень жив і він зі здивуванням помітив, що йому не треба було ліки приймати від високого тиску, яким він страждав.

Такий будинок може звести чи не кожен охочий, кажуть чернівчани. Бо технологія проста, а вартість у кілька разів нижча за цегляний. Нашим героям їхній став – у сто тисяч гривень.

23 квітня

Інші дати
Народився Василь Земляк (Вацик)
(1923, - с. Конюшівка Вінницької обл. - 1977) - український письменник, видавець, кіносценарист.  Найбільше визнання здобула дилогія "Лебедина зграя" (фільм "Вавилон - ХХ") і "Зелені млини".
Розгорнути
Народився Григорій Тютюнник
(1920, с.Шипівка Полтавська область – 1961) - український письменник. Автор роману «Вир».
«Кажуть, що дуже мудрий чоловік оту всю техніку військову видумав. А я мислю так, що якби найшовся такий, що все оте попалив, той був би наймудріший...» (Григорій Тютюнник
Розгорнути
Народився Іван Шмальгаузен
(1884, м. Київ - 1963) - біолог. Всесвітньо відомий теоретик еволюційного вчення XX ст.
Розгорнути