chrome firefox opera safari iexplorer

У Рівному відкрили пам'ятну дошку Георгію Кірпі

25 липня 2011 о 12:14

У Рівному на фасаді будинку Рівненської дирекції залізничних перевезень Львівської залізниці по вулиці 16-го Липня, 17 встановлено пам’ятну дошку Гендиректору Держадміністрації залізничного транспорту України Георгію Кірпі.

У церемонії відкриття пам'ятної дошки взяли участь голова обласної ради Юрій Кічатий, заступники голови ОДА Анатолій Юхименко та Володимир Новак, міський голова Рівного Володимир Хомко та начальник Львівської залізниці Богдан Піх, повідомили у прес-службі Рівненської обласної ради.

За довідкою Вікіпедії, Георгій Кірпа (1946—2004), Герой України, український державний діяч, інженер-транспортник. Міністр транспорту України (2002—2003), Міністр транспорту та зв'язку України (2004), кандидат технічних наук (1997), Генеральний директор Державної адміністрації залізничного транспорту України (2000—2004).

Заслужений працівник транспорту України. Нагороджений Орденом Дружби народів (1985), Орденом «За заслуги» III ст. (квітень 1998), Орденом князя Ярослава Мудрого V ст. (червень 1999).

У 2009 році визнаний найвидатнішим залізничником України за 148 років існування залізничного транспорту в Україні.

На честь Георгія Кірпи названі:

— площа перед залізничним вокзалом у місті Ужгороді;

— з 20 липня 2006 року електропотяг «Георгій Кірпа» курсує за маршрутом Львів—Ужгород;

— вулиця у Києві — депутати Київради ухвалили рішення перейменувати вулицю Петрозаводська в Солом'янському районі Києва на вулицю імені Кірпи;

— станція під Києвом на лінії Дарниця — Гребінка, колишня назва Бортничі.

У липні 2006 року Південна залізниця побудувала каплицю на привокзальній площі в Кременчуці в пам'ять про Георгія Кірпу.

25 грудня 2009 року в Києві відкрито пам'ятну дошку на будівлі Державної адміністрації залізничного транспорту України (вул. Тверська, 5) видатному залізничнику.

У 2009 в селі Клубівка Ізяславського району Хмельницької області відкрито пам'ятник Г.Кірпі. У 2010 році в будинку, де пройшли дитячі та юнацькі роки Георгія Кірпи відкрито музей його імені.

2 травня

Інші дати
Народився Микола Вілінський
(1888, м. Голта, Херсонська область – 1956) – український композитор, педагог. Автор симфонічних сюїт, кантат, вокально-хорових обробок українських, російських і молдавських народних пісень, романсів, камерно-інструментальних творів, а також ряду теоретичних робіт і статей. Вважається засновником баладного жанру в український фортепіанній музиці.
«Микола Миколайович Вілінський був прекрасним музикантом і прекрасною людиною. На всіх його творах лежить печать справжнього таланту і всі вони показують тонкий смак і велику професійну майстерність автора.» (Борис Лятошинський)
Розгорнути
Народився Володимир Лучицький
(1877, м. Київ – 1949) - український геолог, петрограф. Велике значення мають його роботи з вивчення Українського кристалічного щита, Криму. Відкрив родовищ графітів, каолінів. Склав гідрогеологічні та геологічні карти України.
Розгорнути