chrome firefox opera safari iexplorer

В Криму знайшли залишки давньої лазні

17 липня 2011 о 14:28

Її виявили випадково, під час прокладання газопроводу. Вчені датують знахідку другою половиною XIIІ століття й підкреслюють, що побудова лазні надскладна та нетипова для цього часу.

Лазня, площею 100 квадратних метрів, є складною гідротехнічною спорудою. У ній — три приміщення, які об’єднані керамічним водопроводом та кам’яними каналами.

«Тут дуже добре видно — на цій ділянці залишки вапняної обмазки, найімовірніше труби керамічні йшли уздовж стін ми тут їх і знайшли, заходили в один з цих каналів, йшли через приміщення і виходили до цього каналу, вода від джерел поставлялася сюди, далі переправлялася уздовж стін і труби йшли далі і підходили до печі», — каже керівник експедиції Кримської філії Інституту археології НАН України Вадим Майко.

Уся кладка лазні - на якісному середньовічному бетоні — це суміш вапна, піску та залишків тварин. Археологи припускають, що лазня належала або заможній людині, або мешканцями цілого кварталу. Піч збереглася краще за інші фрагменти, але її повну конструкцію ще доведеться визначити.

Останні люди, що користувалися цією лазнею, залишили для археологів й чимало цікавих речей. Під час розкопок знайшли іноземну кераміку, бронзові прикраси, металеві предмети побуту, навіть ключ від лазні. Найважливіша знахідка — це 150 монет, які свідчать про те, що в Солхаті був монетний двір. Вони і допоможуть точно датувати об’єкт.

«Вони всі покриті чималим шаром патини, збереження монет краще, ніж в якому або іншому середньовічному місті, де мені доводилося вести дослідження. Після їх очищення можна буде з точністю визначити, до року, час їх чекана, хана, який чеканив. Таким чином, з точністю відновити історію цієї споруди», — каже керівник експедиції Кримської філії Інституту археології НАН України Вадим Майко.

Сучасне місто Старий Крим — нащадок столиці кримського ханства Солхату. Це був великий торговий центр на Шовковому шляху з Азії в Європу. Археологи впевнені, знайдена лазня змінить поняття про історичну топографію середньовічного золотоординського міста, а саме — підтвердить, що Солхат, був як мінімум в тричі більший, ніж вважалось раніше.

На сьогоднішній день науковці не вивчили й десятої частини Солхату. Археологи просять місцевих чиновників захистити унікальний об’єкт, створити на його місці музей під відкритим небом, або хоча б встановити паркан.

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути