chrome firefox opera safari iexplorer

Виші порушують права абітурієнтів, – «Студентський захист»

16 липня 2011 о 21:25

«Деякі вищі навчальні заклади порушують права абітурієнтів на доступність отримання вищої освіти, підвищивши плату за навчання більше, ніж на індекс інфляції (9,1%) на 2011/2012 навчальний рік».

Про це заявив координатор громадської ініціативи «Студентський захист» Андрій Черних.

Так, в Київському національному університеті будівництва та архітектури на спеціальність «архітектура» плата за навчання підвищилась на 4000 грн порівняно з минулим навчальним роком, що становить 25%, на «менеджмент, будівництво, геодезію, картографію» – на 2000 грн (20%).

«У Національному медичному університету імені О. О. Богомольця навчання на «стоматологію» підвищилось на 2290 грн (12%), на «фармацію» – на 1778 грн (12%), що прямо суперечить нормам Закону України «Про вищу освіту» в частині формування вартості навчання», – наголосив Андрій Черних.

Така сама ситуація і на регіональному рівні. Так, в Дніпропетровському національному університеті на «психологію» вартість навчання зросла на 1400 грн (14%), «журналістику» – на 1800 грн (22%), «політологію» – на 1700 грн (22%).

«Вищі навчальні заклади повинні до завершення вступної кампанії привести розцінки на навчання відповідно до чинного законодавства. Не можна допускати подвійних стандартів у вищій освіті. Студент, який не здав іспит, відраховується з навчального закладу – тому що діє відповідна норма закону, а якщо адміністрація незаконно підвищує плату за навчання – на це не звертають увагу і аргументують економічними проблемами, що є абсолютно неприпустимо і головне – не законно», – зазначив Андрій Черних.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути