chrome firefox opera safari iexplorer

Закарпатські майстри створюють диво-мобіль

12 липня 2011 о 10:16

Диво-мобіль створюють у кузні на Закарпатті. Творці — учитель, економіст та будівельник. За два роки родина Зейканів на 90 відсотків викувала кузов, ще рік потрібно, щоб авто набуло досконалості. Проте, незважаючи на незавершеність, витвір всеодно дивує та вражає.

Ось уже два роки батько та брати Зейкани, з села Білки Іршавського району, втілюють у життя свою мрію — кують авто. Вирішили: воно не нагадувате жодну з відомих моделей.

Петро Зейкан, коваль: «База стандартна, скажем так, довжину ми шукали яка нам подобалася, тобто поставили двигун, поставили осі, розсували їх, комусь любилася трохи коротша, комусь довша, ну зупинилися на цьому варіанті».

У диво-мобілі майже усе зроблено власноруч. Раму зварили з міцних труб, каркас та капот — викували, для обшивки – склепали металеві пластини.

Євген Зейкан, коваль: «Звичайно, найважче попереду, тому що на кінець осталася підгонка все міліметражі тут сантиметр туда-сюда, ну це ще можна було, а тепер треба все виправити, всі помилки які були допущені».

Увесь цей час ковальська родина про свій витвір намагалася не розголошувати. Але вже при першій публічній появі — авто викликало фурор.

Ані Нікогасян: «Немножко узко, но удобно, ощущения невероятные, вообще, я как смотрю передо мной 2,5 метра комфортно так сидеть, ну прям так и хочется погонять на какой-то трассе, но, увы, я не умею водить».

За словами творців, уже зараз авто може розігнатися до 140 кілометрів за годину. Попереду ще - оснащення електронікою, потужною аудіотехнікою та фарбування. Мрія родини Зейканів, щоб їхній первісток потрапив до рук справжнього колекціонера-поціновувача.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути