chrome firefox opera safari iexplorer

1 вересня третина школярів буде без підручників

30 серпня 2011 о 15:04

На початок 2011—2012 навчального року загальноосвiтнi школи Україна забезпеченi пiдручниками на 60-80%.

Про це повідомив голова правлiння Центру освiтнього монiторингу, екс-заступник мiнiстра освiти i науки України Павло Полянський.

За його даними, наразi школи мають вiд 60% до 80% необхiдних пiдручникiв, залежно вiд регiону (наприклад, у Київськiй областi цей показник вищий).

Голова правлiння Центру освiтнього монiторингу зазначив, що не надруковано ще кiлька видiв пiдручникiв з рiзних дисциплiн для 11 класу: «Не встигнуть до 1 вересня».

Окрiм того, за словами Полянського, досi не надруковано жодного пiдручника мовами нацiональних меншин з 24 тис. передбачених. Йдеться про пiдручники росiйською, румунською, угорською, молдавською та польською мовами.

"Порiвняно з минулим навчальним роком ситуацiя (з наявнiстю пiдручникiв у школах — авт) є набагато кращою ", — додав Полянський.

Мiж тим, коментуючи ситуацiю з доступом до електронних шкiльних пiдручникiв, експерт зазначив, що «жодного продукту у виглядi електронного пiдручника не було».

«Таке враження, що вони (чиновники в Мiнiстерствi освiти i науки, молодi та спорту — авт) вже вiдiйшли вiд цiєї iдеї», — сказав Полянський.

За свого боку, перший директор Центру оцiнювання якостi освiти, координатор напрямку «Суспiльство знань» в «Урядi змiн» Лiлiя Гриневич висловила критичнi зауваження з приводу електронних версiй пiдручникiв, запропонованих у минулому роцi сайтом Мiносвiти.

«Цi версiї були з численними помилками, це не справжнi електроннi пiдручники. I вони по сутi не працювали в школах ... Це був сурогат», — зазначила Гриневич.

Водночас вона позитивно оцiнює свiтову тенденцiю до використання електронних пiдручникiв як додаткових навчальних посiбникiв i вважає, що «з часом, через кiлька рокiв ми до цього прийдемо i в Українi».

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути