chrome firefox opera safari iexplorer

200 народних художників за 20 років незалежності

12 серпня 2011 о 10:31

200 українських митців, яким у певний період було надано звання народного художника, будуть представлені на виставці «Шедеври народних художників України».

Як пише газета «День», експозиція, приурочена до 20-ї річниці Незалежності України, стане частиною мистецького проекту «20» і працюватиме в Українському домі з 22 серпня по 4 вересня.

Серед її учасників — народні художники як незалежної України, так і УРСР та СРСР, а саме: Тетяна Яблонська, Микола Глущенко, Юрій Зорко, Віктор Рижих, Георгій Якутович, Євген Волобуєв, Вілен Чеканюк, Тетяна Голембієвська та інші. Лейтмотивом виставки, як зазначають організатори, є Україна та українці у творчості визнаних народних митців.

На виставцці презентуватимуть приблизно 200 робіт понад 140 художників. Усі вони працювали в різних мистецьких стилях і напрямках.

Ті імена, які увійдуть до експозиції, є справді знаковими. Це як народні художники СРСР (Яблонська, Глущенко), УРСР, так і ті, хто здобув це звання вже за часів незалежної України. Роботи деяких художників, на жаль, не потраплять на виставку лише через те, що їх полотна складно транспортувати.

За словами організатора виставки Богдани Павличко, орієнтувалися переважно на живопис, графіку і скульптуру. Хоча є також чимала спадщина народних художників театру, кіно...

Повний список , який склали організатори, нараховує близько двох сотень імен. Він буде опублікований у виставковому каталозі. Проте йдеться тільки про тих художників, яких відзначили званням народного вже за незалежної України. 

На виставці презентуватимуть і скульптуру. В Українському домі будуть представлені роботи Куща, Одерехівського, Бровді.

За словами організатора Анни Копилової,  з графіки будуть представлені такі автори як Якутович, Дерегус, Чебикін, ілюстрації Данченка до поем Шевченка «Єретик», «Москалева криниця» та «Відьма». Паралельно з проектом «20» у холі Українського дому виставлятиметься проект «21», що презентуватиме український трансавангард і, відповідно, знакові імена сучасного українського мистецтва.

«Рідна країна»

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути