chrome firefox opera safari iexplorer

Архітектори запропонували у Львові спорудити пам’ятник Шашкевичу

04 серпня 2011 о 16:36

Архітектор Ярослав Климовський сьогодні, 4 серпня, презентував журналістам та громаді свою ідею щодо спорудження пам’ятника відомому поету Маркіяну Шашкевичу на честь 200-річчя від дня його народження.

Пам’ятник, на думку архітектора, мав би з’явитися на Білій горі біля с. Підлисся, де народився Маркіян Шашкевич. У 1911 році на цій горі українці встановили хрест на честь 100-річчя від дня народження Маркіяна Шашкевича. «Не думайте, що їм це було легко зробити. За 20 тис. злотих вони викупили в поляка Яблонського землю, щоб спорудити цей хрест. Також планували там багато зробити: мав бути збудований храм, будинок «Просвіти», табори вишколу молоді. Але це все не відбулося через початок Першої світової війни», – пояснив Я. Климовський

У новітній час, за його словами, коли цього року виповнюється 200 років з дня народження Маркіяна Шашкевича, громада повинна докласти своїх зусиль, щоб вшанувати пам’ять цього величного чоловіка...

Архітектор представив на осуд громади свою ідею, яка передбачає спорудження ротонди, на якій стоятиме постать Шашкевича 3- 3,5 м висотою. Все разом матиме 12 м у висоту. Над Маркіяном Шашкевичем зведена своєрідна корона, а на ній хрест. «Якщо творити славу і пам’ять Маркіяну Шашкевичу – це має бути надзвичайно високо, творчо і потужно. Так, як зроблений меморіал Шевченкові в Каневі. Бо це постаті одної величини», – пояснив Я. Климовський.

Вартість проекту пам’ятника приблизно 1-1,5 млн грн. На думку архітектора, якщо буде воля і схвалення громади, то й кошти найдуться.

Він зазначив, що звернувся з цією пропозицією до Шашкевичівського комітету і отримав схвалення. Також були надіслані відповідні листи від наукових і творчих спілок до ЛОР і ЛОДА. Однак наразі відповідей від цих держструктур немає. Районна рада пообіцяла зробити дорогу до села, але це ще не зроблено. Однак відреконструйовано садибу Маркіяна Шашкевича.

Як зазначив співголова Шашкевичівської комісії Феодосій Стеблій: «Ми підтримали цю ідею. Вона заслуговує на схвалення. Тепер важливо було б, щоб зараз цю ідею підтримала громада, екологи, щоб уникнути опозиції. Про варіант пам’ятника повинні, в першу чергу, сказати слово фахівці: архітектори, містобудівельники. Я, як історик, представник комісії, думаю, що така споруда потрібна. Щоб вона з’явилася на заміну того брезентового шатра, який є там зараз».

Довідка ЗІКу

На державному рівні недостатньо робиться для відзначення пам’яті речника національного відродження, видатного поета Маркіяна Шашкевича. Про це у коментарі журналістам 4 серпня повідомив співголова Шашкевичівської комісії у Львові Феодосій Стеблій. Водночас, він висловив сподівання, що за час, який ще залишився до початку листопада, адже 6 листопада відзначатимемо 200-річчя з дня народження М. Шашкевича, буде ще багато чого надолужено.

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути