chrome firefox opera safari iexplorer

Держкіно України виділить 70 млн гривень на зйомки фільмів

20 серпня 2011 о 19:14

За підсумками пітчингу кінопроектів переможці конкурсу Держкіно вже цього року отримають 70 млн грн на зйомки фільмів, повідомляє Держкіно.

Як повідомили Корреспондент.net в Держкіно, вперше в рамках конкурсу на отримання державних коштів відбудеться нова для вітчизняного кінопростору процедура — пітчинг проектів. За його підсумками між переможцями конкурсу Державним агентством України з питань кіно на нинішню реалізацію проектів буде розподілено 70 млн грн бюджетних коштів.

Як повідомляє Держкіно, так звані пітчинг-сесії давно є традиційною для міжнародного кінопростору практикою проведення конкурсів-презентацій нових кінопроектів на початкових стадіях реалізації. За обмежений проміжок часу претендентам надається можливість переконати професійних гравців кінобізнесу — інвесторів і представників кіностудій — в тому, що новий проект вартий того, аби вкладати в нього гроші.

Цього року вперше в історії проведення конкурсу кінопроектів на отримання державної підтримки саме таким чином будуть визначатися переможці другого туру.

Пітчинг кінопроектів, відібраних за результатами першого етапу конкурсу, буде проведено в кінці серпня Експертною комісією з питань кінематографії Державного агентства України з питань кіно, до складу якої входять визнані фахівці кіногалузі: Роман Балаян, Олег Фіалко, Сергій Борденюк, Володимир Войтенко, Анатолій Матешко, Антон Пугач, Андрій Халпахчі, Алік Шпилюк та інші. У програмі відбору цього року конкурують більше 100 кінопроектів.

У цілому, процедура отримання державних коштів на створення кіно цього року зазнала значних змін. Конкурс кінопроектів для формування Програми виробництва та розповсюдження фільмів на 2011—2012 роки проходить за новими вимогами: оцінюються не просто сценарії фільмів, як це було раніше, а кінопроект в сукупності.

Претенденти на держпідтримку крім сценарію фільму представляють режисерське бачення твору, маркетингову стратегію, фестивальну або прокатну історію фільму.