chrome firefox opera safari iexplorer

Держкіно дозволило показувати «Матч» в Україні

23 квітня 2012 о 16:23

Державне агентство України з питань кіно видало прокатне свідоцтво кінострічці «Матч» (режисер Андрій Малюков, Росія, 2012 р.). Експерти пояснили своє рішення тим, що «заборона служить авторам неталановитих фільмів тільки зайвою рекламою».

Як повідомили ЛІГАБізнесІнформ в прес-службі агентства, експертна комісія з питань розповсюдження і демонстрації фільмів 20 квітня 2012 р. закінчила перегляд фільму «Матч» повним складом комісії.

Держкіно видало дозвіл на показ фільму в Україні, з обмеженням за віком до 18 років і з умовою демонстрації на вечірніх сеансах з 18:00.

Думки експертів щодо доцільності державної реєстрації фільму «Матч» і видачі йому прокатного свідоцтва розділилися наступним чином: «за» — 11 голосів, «проти» — 8.

За підсумками перегляду експерти висловили стурбованість щодо можливого спотворення у фільмі історичних подій, присутності в картині пропаганди і жанрової стилізації: «В картині є епізоди, де україномовні персонажі виглядають негідно й карикатурно, і це може викликати почуття образи та опору у нашого глядача».

Проте, відзначають експерти, «ми існуємо не в ті часи, коли щось можна фактично заборонити до показу. Усі, хто захоче подивитися фільм» Матч «, подивляться його в Інтернеті».

"Відповідно до ст. 15 Конституції України, цензура заборонена. Держкіно не може забороняти або, навпаки, дозволяти прокат фільму, керуючись ідеологічними мотивами або художніми властивостями твору ... Більшість з 19 членів експертної комісії з питань розповсюдження і демонстрації фільмів при Держкіно рекомендували фільм «Матч» до прокату в Україні. Що ж стосується художньої та історичної цінності фільму — визначати її для себе кожен глядач повинен особисто. Вважаю, що заборона «Матчу» тільки додасть йому популярності в «мережах» і на ринку «чорного» відеопрокату " , — прокоментувала голова Держкіно Катерина Копилова.

Нагадаємо, раніше Держкіно України продовжило термін розгляду заявки на видачу прокатного посвідчення фільму «Матч». В українському культурному середовищі фільм викликав неоднозначну реакцію.

Фільм заснований на реальних подіях і розповідає про легендарний «матч смерті», зіграний футболістами київськими з німецькою командою Flakelf в окупованому Києві в серпні 1942 року. У головній ролі знявся Сергій Безруков. Над картиною працював режисер Андрій Малюков, фільм якого «Ми з майбутнього» свого часу викликав бурхливу реакцію в Україні.

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути