chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві розпочалися зйомки фільму, який профінансувало Держкіно

02 лютого 2012 о 09:28

У Києві розпочалися зйомки українсько-турецького фільму, який за підсумками першого відкритого конкурсу Держкіно отримав державне фінансування. Стрічка називається «Люби мене» і розповідає про стосунки чоловіка та жінки, що походять із різних культур. За прогнозами режисера Марини Горбач, фільм вийде у прокат взимку наступного року.

На стрічку під робочою назвою «Люби мене», яка стала одним із переможців першого відкритого конкурсу Держкіно, держава виділить близько семи мільйонів гривень. Це – половина загального бюджету картини. Решту потрібних для зйомок коштів має намір виділити Туреччина. За словами голови Державного агентства з питань кіно Катерини Копилової, основною метою конкурсу була підтримка сучасного покоління українських режисерів, тож на вибір конкурсної комісії впливали різні чинники.

«У 2011-му році ми впровадили найбільш наближену до європейської систему відбору кінопроектів. Ми не відбирали сценарії. Ми дивилися на проект загалом: наскільки він є перспективним для України, наскільки він є розробленим і готовим до виробництва. Тому фільм цього продюсера і цього режисера посів своє місце у низці картин, які зацікавили державу до виробництва», – зазначила Катерина Копилова.

Майже 95% усіх зйомок відбудуться у Києві, решта – у Туреччині

Сценарій фільму писала режисер Марина Горбач разом зі своїм чоловіком Мехметом Бахадиром Ером, однак наявність у стрічці автобіографічних елементів вона заперечує.  Фільм заснований на спостереженнях за долями жінок і чоловіків в Україні та Туреччині і  розповідає про зіткнення різних характерів, стверджує режисер. Однак в основному кіно – про українську жінку, яка знає, що таке самотність, зазначає режисер. Однак подробиці сюжету вона розкривати відмовилася.

«Я бачу покоління жінок, які ніколи не будуть мамами. Вони завжди чимось незадоволені, їх не можна ніколи наповнити, завжди чогось мало, і цьому є багато-багато причин, і мене це сильно турбує», – говорить Марина Горбач.

Майже 95% усіх зйомок відбудуться у Києві, решта – у Туреччині, розповідає режисер. У стрічці звучатимуть чотири мови: українська, російська, турецька та англійська.

За традицією кінематографістів, перший знімальний день фільму розпочався із того, що режисер на удачу розбила на майданчику тарілку з автографами всієї знімальної групи. Як прогнозує Марина Горбач, стрічка буде готова для перегляду вже наприкінці наступного року.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути