chrome firefox opera safari iexplorer

Серед 500 найкращих вишів немає жодного українського. Завдання влади провалено

15 серпня 2011 о 18:45

Незважаючи ані на гучні обіцянки головного освітянина Табачника, ані на поставленні перед ним завдання президента Януковича, вітчизняні виші і досі пасуть задніх на світовій арені…

Довгоочікуваний цьогорічний світовий рейтинг університетів, який складає Університет Цзяотун (відомий як Шанхайський рейтинг) нарешті став доступний для широкого кола громадськості. Проте, українцям нічого приємного він не приніс: як і минулого року, у рейтингу 500 світових вишів не виявилося жодного вітчизняного.

Перше місце вже кілька років підряд утримує Гарвард, до якого у першій п’ятірці долучилися американські Стенфордський, Масачусетський та Каліфорнійський університети. П’ятірку кращих вишів замикає британський Кембридж. До першої сотні — на 77-й позиції — увійшов один російський ВНЗ — Moscow State University (Московський державний університет).

На жаль, претензійні очікування можновладців стосовного Шанхайського рейтингу так і не справдилися. Ще у грудні минулого року віце-прем'єр України міністр Борис Колесніков «відкрив секрет», що два вищі навчальні заклади України увійдуть до престижного рейтингу кращих 500 університетів світу.

Більш оптимістично був налаштований очільник Міносвіти Дмитро Табачник, який заявляв, що 4 вітчизняні виші (Київський національний університет імені Шевченка, Національний технічний університет «Київський політехнічний інститут», Харківський політехнічний інститут і Харківський національний університет імені Каразіна) вже готують документи для участі у Лондонському та Шанхайському рейтингах. Як виявилося, старання цих ВНЗ пройшли марно.

Слід нагадати також, що минулого року президент Віктор Янукович поставив перед Міносвіти завдання, щоб передові вітчизняні виші нарешті визнали у світі. Звичайно, міністерство «кинулося» виконувати вказівку глави держави і вже через кілька місяців з гордістю представило «сумнозвісний» рейтинг «РейтОР».

Так, у березні цього року, за даними відомства Дмитра Табачника, у незалежному рейтингу агентства РейтОР серед 500 найкращих вишів планети опинилися і 5 українських - Харківський національний університет, Харківський політехнічний інститут, Донецький національний технічний університет, Донецький національний університет і Таврійський національний університет імені В. І. Вернадського.

Ще тоді виникали запитання, чому до даного рейтингу не потрапив жоден столичний виш. Утім, як виявилося, на сайті компанії РейтОР представлено лише одне дослідження глобального рейтингу ВНЗ, причому датоване воно 2009 роком. Позиції українських вузів, представлених в цьому рейтингу, повністю відповідають позиціям, названим Міносвіти.

Нагадаємо, за останні 7 років, протягом яких «Times» складає рейтинг Топ-100 світових вузів за рівнем репутації, жоден із українських вишів не потрапив ані в першу, ані навіть у другу сотню найкращих.

У рейтингу університетів світу «Webometrics» кращий результат серед українських вузів показав Львівський національний університет ім. Івана Франка. Він зайняв 1443 рядок рейтингу.

Київський національний університет ім. Шевченка – на 1576-му, Національний університет «Києво-Могилянська академія» – на 1608-му, Донецький національний технічний університет зайняв 1634-е місце, а на 1745-му місці опинився Харківський національний університет імені Каразіна. Рейтинг університетів світу «Webometrics» вважається одним з найавторитетніших.

Підготувала Юлія Кондрацька, «Рідна країна»

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути