chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві відкрився інтерактивний Музей вишивки.ФОТО

19 серпня 2011 о 17:46

Сьогодні, 19 серпня, у Києві відкрився інтерактивний Музей вишивки майстрині Тетяни Протчевої. В її арсеналі — унікальні ікони, що світяться, загадкові вишиті ребуси та повсякденні аксесуари одягу, прикрашені вишивкою на сучасний мотив.

В невеличкому залі музею немає де голці впасти. Сьогодні тут аншлаг. Пані Тетяна усміхнена та радісна роздає журналістам інтерв’ю. Захід сьогодні дійсно важливий і не лише для неї, а й для усієї України. Одягнути українців у речі з елементами етно – це далеко не мета, а, швидше, потреба суспільства.

Вишивкою майстриня займається з дитинства, мама викладала її в школі. Коли пішла навчатися (освіта технічна), улюблене заняття відійшло на другий план. Тепер, коли виріс син, з’явилася можливість свій вільний час повністю віддати своєму захопленню.

«З 2003 року я потужно працюю в цьому напрямку, що вже має свій результат. В цей же рік і пройшла моя перша виставка в кінотеатрі «Флоренція». Тоді на питання журналіста про плани, я відповіла, що моя мрія – відкрити музей», – з усмішкою згадує Тетяна Протчева.

Ідея ця належить не лише майстрині, а й її сину. Одного разу він сказав, що вишиває дуже багато людей, але показати вишивку в сучасному поданні наважуються одиниці.

Сьогодні ця мрія здійснилася. Роботою цікавляться не лише колеги, а й прості шанувальники українських традицій. Не байдужа до такої вишивки і молодь. Сьогодні в музеї більшою мірою саме для неї застосовуються і лазерні ефекти, і особливості зору та мозку людини.

На стінах окрім чудових ікон – загадкові ребуси. Дивитися на такі вишиванки потрібно кілька хвилин, а потім відводити проекцію ока на стелю. Ефект неймовірний: з однієї крапочки, наприклад, можна побачити прапор України.

Після того, як вимикається світло, відвідувачі мають змогу спостерігати за унікальним явищем – світінням вишитих картин. Проте, такий ефект не вловлює плівка фотоапарату, тому побачити його можна лише на власні очі.

Познайомитися зі своїм унікальним майбутнім майстрині довелося далеко за межами України. У 2005 році в Японії на одній із іміджевих виставок, її учасниця подарувала пані Тетяні ниточку. До цього моменту вона взагалі не знала про існування таких диво-ниток. Ввечері в готелі помітивши, що нитка світиться, і через рік після цього здійснивши паломництво по святим місцям, майстриня зрозуміла, що готова до вишивання ікон.

З того часу в своїх вишитих роботах на біблейську тематику пані Тетяна оздоблює німби ікон саме такою унікальною ниткою, що світиться.

Цього року до вишивальниці прийшла ідея звернутися зі своїми виробами до книги рекордів Гіннеса України, де після експертизи одноголосно заявили – такого методу ще ніхто не використовував. Такі нитки в Україні дістати неможливо, тому доводиться час від часу їздити за ними за кордон.

Сьогодні при музеї діє невеличка крамниця, де за помірною ціною та наявністю бажання кожен охочий зможе придбати деякі вироби майстрині. Серед них сувенірні роботи, краватки з елементами традиційної оберегової вишивки. Вишита краватка, наприклад, коштує 250 грн. Ціни доступні навіть для молоді.

В арсеналі Тетяни Протчевої вже є вишита карта України, у планах – створити таку ж карту світу.

Основна мета виставки, за словами її авторки, – популяризація української вишивки в сучасному поданні.

Зараз інтерактивний Музей вишивки знаходиться майже на околиці Києва (вул. Курчатова 23а: 81 тролейбус від метро «Лісова»), проте в майбутньому майстриня планує перенести його ближче до центру міста, щоб відвідати його могли не лише жителі столиці, а й її гості.

Працюватиме музей лише один день на тижденьу середу, проте це не остаточний графік роботи. Побачити унікальні роботи можна буде з 17-ї та до 19-ї години. Сьогодні в музеї працювала система вільного входу, але надалі за таку можливість відвідувачі платитимуть 20 грн., — стільки коштує вхідний квиток.

Юлія Кондрацька, «Рідна країна»