chrome firefox opera safari iexplorer

У Пересопниці відкрили меморіальний комплекс

30 серпня 2011 о 10:24

Пересопницькому Євангелію — 450 років. Урочистості з цієї нагоди відбулися у селі Пересопниця, на Рівненщині.

Пам’ятний камінь встановлено тут на честь Першокниги 20 років тому. А меморіальний комплекс збудовано вже в цьому році. Об‘єкт зводили під контролем Президента.

“Нині цей скарб ще не набув значення політичного символу української нації так, як нам хотілося б, але вже ви його підняли на цю висоту”, — запевнив Президент України Віктор Янукович.

Пересопницьке Євангеліє створювалося в непрості для України часи. Організатори сьогоднішнього дійства спробували їх відтворити. У таких будиночках, споруджених, до слова, без жодного цвяха, жили тодішні мешканці краю. Ця місцина, за свідченням істориків, щедро скраплена людською кров‘ю. Відтворити в динаміці події тих часів до Пересопниці прибули історики-реконструктори зі столиці.

“Ми дуже полюбляємо історію Київської Русі, займаємося реконструкцією боярської дружини з Києва та околиць кінця XII-початку XIII століття. Тут нас запросили на відкриття музею. Нас це зацікавило — приїхали“, — розповідає член клубу історичної реконструкції Володимир.

Організатори музею в Пересопниці переконані, фонди поповнюватимуться не лише за рахунок знайдених історичних експонатів, але й за рахунок сучасних. І допоможуть цьому самі краяни. Любов Ярмолюк за освітою — лікар. У вільний час вишиває картини. Сьогодні свій доробок показала першим відвідувачам Пересопницького комплексу.

“Я пишаюся тим, що своїм доробком можу долучитися до митців Рівненщини“, — розповідає вишивальниця-любителька Любов Ярмолюк.

На думку авторів ідеї створення музейного комплексу, він вигідно прикрасить туристичну мапу Рівненщини, сприятиме розвиткові інфраструктури колись неперспективного села.

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути