chrome firefox opera safari iexplorer

На Прикарпатті відкрили перший в Україні Музей сміху

05 вересня 2011 о 12:00

У Коломиї Івано-Франківської області відкрили єдиний в Україні Музей сміху – центр гумору «Весела оселя».

Автор ідеї, засновник і директор закладу – відомий майстер сміху, заслужений артист України Микола Савчук.

В експозиції – найрізноманітніша інформація, яка стосується гумору і сатири, а також карикатури, комедії та клоунади. Вся інформація посортована за роками, регіоном і напрямком. Експонати для музею його засновник збирав впродовж останніх 15 років.

На відміну від великих закордонних аналогів Болгарії, Іспанії та Куби, український центр гумору розташований на 25-ти квадратних метрах. Тут є приклади давньої і сучасної сміхової культури, стримана сатира радянського періоду та специфічний гумор діаспори, те, над чим сміються наддніпрянці і галичани.

Найціннішими експонатами власник музею вважає старовинні гумористичні часописи.

«Є чотири числа коломийських сатирично-гумористичних журналів за 1869 рік, одного числа немає навіть у Львівській бібліотеці Стефаника з того, що є у мене. Правда, у них є одне таке число, якого у мене нема. В мене є часописи кінця XIX століття львівські, «Дзеркало» – такий цілий річник», – каже письменник-гуморист.

Окрім українських гумористів пошановано творчість закордонних сміхованців. Тут понад сотня видань Росії, Англії, Польщі, Франції, США, Італії і навіть Китаю. Ці та інші країни представлені у сувенірах, картинах, виробах, – пише Gazeta.ua.

Окремий куток під назвою «Еко-Genius» належить відомому карикатуристу, гумористу, художнику, видавцеві журналів «Комар» і «Лис Микита» Едвардові Козаку (ЕКО).

Інтер’єр музею спроектував коломийський художник, член Національної спілки художників Мирослав Ясінський. Чимало допоміг молодий художник і карикатурист Ігор Бежук.

Як пообіцяв голова ОДА Михайло Вишиванюк, новостворений гумористичний музей внесуть до каталогу туристичних маршрутів області, «і він буде одним із найвідвідуваніших у краї».

27 квітня

Інші дати
Народився Олександр Беретті
(1816, м.Петербург, Росія – 1895) – український та російський архітектор, син Вікентія Беретті. Участник проектування Володимирського собору в Києві. За проектами Олександра Беретті збудовано 23 будівлі в ряді міст України. За проектами його батька Вікентія Беретті (14.06.1781 – 1842) в Києві збудовані будівлі Київського університету, обсерваторії і інституту благородних дівиць (нині Жовтневий палац).
Зелена піна лісу молодого Дрімотно плеще, як на морі шум. Блакитні тіні впали на дорогу, Заворожили мудрі бджоли ум. Стоять дуби замислено і строго. Тут — перейшовши молодий самум — Собі поставлю келію убогу, Щільник пахучий для останніх дум. (Максим Рильський)
Розгорнути