chrome firefox opera safari iexplorer

На Прикарпатті обікрали музей Івана Франка

03 квітня 2011 о 09:05

У гуцульському селі Криворівня Верховинського району, що в Івано-Франківській області, обікрали літературно-меморіальний «Музей Каменяра». Це перша крадіжка за півстоліття існування музею. Зараз вже стало відомо, що крадії не місцеві, а заїжджі гастролери із сусідньої області.

За словами завідувачки музею Ганни Луцюк, злодії вибили вікно і проникли в приміщення музею. Зникли автентичні речі, зокрема, гуцульські цимбали, котрим більше ста років, бесаги, скрипка, виготовлені майстрами, сучасниками Франка, а також сідло, постоли і давня хустка.

Всі експонати музею мають історичну й мистецьку цінність. З каси також зникли гроші.

Експозиція музею розташована у п'яти кімнатах. Привертають увагу численні книжки, а також лавка, на котрій сиділи Франкові імениті гості, годинник, що висів у його кімнаті, використовуваний у зйомках фільму «Тіні забутих предків», стіл.

Найоригінальнішим експонатом є, напевно, тогочасний міксер, значно більший за сучасний та повністю зроблений з дерева. Серед експонатів музею в Криворівні є й гуцульська піч, оздоблена кахлями роботи відомого майстра кераміки Олекси Бахматюка.

Як повідомив начальник МВС в області Василь Гультайчук, правоохоронцям вже вдалося знайти викрадену скрипку. Її зловмисники продали у приватну колекцію в одному з районів Прикарпаття. Міліція встановила особу підозрюваного у крадіжці. Зараз з'ясовується місце його перебування.

Як відомо, Іван Франко проживав у Криворівні з 1901 по 1914 роки. Зупинявся в будинку місцевого різьбяра Василя Якіб'юка. До Франка на літування туди приїздили Леся Українка, Гнат Хоткевич, Михайло Коцюбинський, Михайло Грушевський та інші

З 1953 р. тут відкрито музей. Тут зберігаються ліжко, на якому спав Франко, крісло-розкладачка, на котрій відпочивав Коцюбинський, столик, топірець-бартка, годинник, що їх Франкові подарував господар дому В. Якіб'юк.

Нині в оселі встановлюють на вікнах грати. Можливо, встановлять і сигналізацію.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути