chrome firefox opera safari iexplorer

Україна розпочне видобуток золота

09 серпня 2011 о 10:31

З 2011 року в Україні почнеться промисловий видобуток золота.

Про це в інтерв'ю «Делу», розповів голова Державної служби геології і надр Едуард Ставицький.

«Україна за своїми прогнозними ресурсів, щоб фахівці не почали мене звинувачувати у якихось перебільшеннях, володіє близько 2,5-3 тисячами тонн золота. Це родовища в Карпатах — близько 400 тонн, Великий Донбас близько 500 тонн, ресурс Кіровоградської, Дніпропетровської областей, Крим», — сказав він.

«І з урахуванням такого великого зростання цін на золото у світі, зараз готуються передпроект. Ми спробуємо вже цього року добути першу партію українського золота», — додав Ставицький.

Глава Держгеонадр зазначив, що промисловий видобуток золота в Україні почнеться в двох регіонах.

«Це Західна Україна і Кіровоградська область», — сказав він.

На думку Ставицького, Україні слід розвивати видобуток золота власними силами, а якщо і залучати інвесторів, то з мінімальною участю.

Говорячи про собівартість видобутку золота в Україну, Ставицький заявив, що 1 грам українського золота буде коштувати не більше 150 гривень.

«Знаєте, скільки коштує грам золота? Близько 400 гривень. Я не побоюся сказати, нехай фахівці спростують, приблизно собівартість грама золота з видобутку буде 100 — максимум 150 гривень. Україна на рік завозить близько 5 тонн золота. Ми могли б на 1 / 3 скоротити імпортну складову. Все золото ми закуповуємо», — сказав він.

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути