chrome firefox opera safari iexplorer

В українському селі планують видобути півтори тони золота

18 жовтня 2011 о 12:01

Невелике село Бобрикове на Луганщині найближчим часом може стати українським Клондайком. Компанія Lugansk Gold Ltd (голова правління — громадянин Австралії) почала активні роботи по розробці Бобриківського родовища золотовмісних руд.

Як розповіла перший заступник голови Антрацитівської райадміністрації Наталія Сафронова, вже закладена капсула на місці будівництва збагачувальної фабрики, пише Сегодня.

«Раніше тут намагалися добувати золото з місцевої породи, але масштабних розробок не велося. Породу доводилося везти на фабрику в Дніпропетровській області. Новий інвестор вирішив, що дешевше побудувати виробництво на місці. Видобуток буде вестися кар'єрним способом. Це дуже цікавий проект, адже інвестор обіцяє для місцевих жителів (у Бобриковому їх близько тисячі) нові робочі місця. Плюс це принесе додаткові доходи до місцевого бюджету», — впевнена вона.

Скільки коштуватиме інвесторам проект золотодобування в Луганській області, влада не говорять. За підрахунками експертів, при вдалих розкладах вони зможуть отримати золота приблизно на 45 млн доларів (близько 367 млн ​​грн). Адже, за інформацією В'ячеслава Михальова, директора компанії-підрядника ТОВ «Донецький Кряж», офіційно в Бобриковому є 220 тис. тонн золотовмісної породи, з якої можна отримати до 1,6 т золота.

«Наші попередники в кінці 1990-х видобули тут 10 тис. тонн породи і витягли всього 10 кг золота. Новий інвестор вирішив на місці побудувати збагачувальний комплекс, що спростить процес. При нормальному фінансуванні будівництво фабрики почнеться на початку наступного року, а пробний запуск намічений на кінець 2012-го», — розповів директор «Донецького Кряжа».

Підрядники кажуть, що роботи в Бобриковому на даний момент наймасштабніші в країні (видобуток на Мужіївському родовищі в Закарпатті заморожений).

«Ми плануємо створити від 40 до 80 робочих місць. Першочергове право отримають місцеві жителі. Це економічно вигідно. Грубо кажучи, вони будуть приїжджати на роботу на велосипедах, і не потрібно буде організовувати вахту», — резюмував В'ячеслав Михальов.

За словами доцента кафедри геодезії та геології Донбаського Державного Технічного Університету Юрія Шубіна, перспектив масштабного, промислового видобутку золота в Донбасі немає. Під антрацитом ще в 19 столітті велися розробки благородного металу, але для промисловців це закінчилося розоренням.

«У нас не дуже багаті поклади, за стандартною класифікації дрібні. Золото у нас дрібне, не самородкове. З іншого боку — воно знаходиться в матрицях різних елементів, тому витягти його можна за допомогою різних хімічних технологій. Але зараз ціна на золото постійно зростає, тому інвестори почали звертати увагу на ті об'єкти, які раніше вважалися спірними з точки зору вигідності та рентабельності», — резюмував експерт.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути