chrome firefox opera safari iexplorer

Вперше в Україні пройде міжнародний фестиваль духовної музики

26 серпня 2011 о 10:05

27—29 серпня на Рівненщині відбувається І Міжнародний фестиваль духовної музики «Блага вість Пересопниці», у якому візьмуть участь провідні хорові колективи з шести країн Європи, пише «Україна молода».

Серед запрошених гостей — хор ім. С. Рахманінова з Росії, жіночий хор iз Білорусі, Дамська хорова формація «Містика» з Болгарії, студентська капела сербського університету м. Ниш, польський хор «Відимо».

Україну на фестивалі представлятиме Муніципальна академічна чоловіча хорова капела ім. Л. Ревуцького, капела «Орея» з Житомира, хор «Оранта» з Луцька, а також найкращі хори Рівного і хор «Воскресіння».

«Ідея фестивалю полягає в тому, аби зібрати на одній сцені музичні колективи різних православних народів. Тому і форма заходу не передбачає конкурсної основи. Кожен колектив наділений правом двох виступів. Основна частина заходу проходитиме в органному залі Рівненської обласної філармонії. З метою залучити якомога більшу аудиторію виступи заплановані також і в районних центрах області — гостей зустрічатимуть Дубно, Острог, Костопіль, Гоща, Млинів, Корець, Здолбунів. Завершення фестивалю увінчає гала–концерт, який відбудеться 29 серпня. У фіналі гості побачать унікальне явище: вперше в Україні хор із трьохсот осіб виконає твір українського композитора Дмитра Бортнянського — похвальний гімн «Тебе, Бога, хвалимо», також лунатиме композиція «Многоліття» у виконанні всіх запрошених країн», — розповів «УМ» директор Рівненської обласної філармонії Олександр Тарасенко.

«28 серпня у другому відділі в органному залі Рівненської філармонії ми даватимемо сольний концерт тривалістю 40 хвилин. Прозвучать деякі твори із нашого «золотого фонду», а також нові підготовлені твори. Наш колектив виконуватиме духовну музику — старовинні кантати композиторів різних епох, різних стилів. Ми дуже зацікавлені взяти участь у цьо­му фестивалі, адже це перший в Україні фестиваль духовної музики», — наголошує художній керівник та головний диригент Муніципальної академічної чоловічої хорової капели ім. Л. Ревуцького Юрій Курач.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути