chrome firefox opera safari iexplorer

Виставка «Загадкова Індія» відкрилась у музеї літератури у Києві

04 серпня 2011 о 11:43

Унікальні індійські манускрипти, яким уже понад 400 років, мають змогу побачити українці. Виставка «Загадкова Індія» відкрилася у музеї літератури у Києві. Сучасна і стародавня Індія — представлена у картинах, книжках, фотографіях і скульптурах.

На сітарі для столичної публіки вперше грає відомий у колах прихильників Індії філософ.

Філіп Мьорфі, філософ, музикант: "Це пісня про чоловіка, який хоче дізнатися, як це бути жінкою. Він викрав серце своєї коханої та прийняв екстазі, щоби йому вдалося перевтілення".

Перевтілитися у справжніх індійських красунь пропонує всім охочим Вані. Вона каже — українським панянкам до вподоби малюнки на тілі хною. У чергу до майстрині стають навіть чоловіки.

Микола, відвідувач: "На рекламці і на руці щоб намалювала на згадку, я завтра додому їду". 

Найцінніші експонати виставки «Загадкова індія» 400-літні манускрипти, написані на пальмовому листі. Ці тексти описують картини, які висять поряд. Куратор проекту пояснює, це ніби давні індійські комікси про життя бога Кришни.

Віталій Цвєтков, куратор виставки: "Здесь он купается в реке, переплавляет своих родителей через реку. Это могут делать только избранные люди. Они имеют особенный статус в Индии, и чтобы создавать такие, на первый взгляд, простые картинки, нужно иметь огромный опыт".

Організатори виставки прагнули показати Індію сучасну — навіть відтворили віртуальну кімнату для медитацій. Замість традиційного вівтаря - боги у 3D технології.

Відвідувач: "Гарно виглядає, як мраморна скульптура, але я не знаю, що це таке".

Працівники літературного музею від такого яскравого сусідства шоковані.

Працівник літературного музею: "Дуже приємно шокує. У нашому музеї такого не було".

Працівник літературного музею: "Я так не дуже розумію індійську філософію, але дуже цікаво".

Журналіст: "В Індію вже хочеться?"

Працівник літературного музею: "Хочеться".

Організатори виставки «Загадкова Індія» кажуть, що привезли лише десяту частину експонатів, майстер-класів та зустрічей, з того, що могли би запропонувати українській публіці. Більше обіцяють восени у новому проекті.

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути