chrome firefox opera safari iexplorer

12 медичних центрів замість 70 лікарень?

23 вересня 2011 о 09:12

На базі 70 лікарень та поліклінік у Дніпропетровську створять 12 центрів первинної медичної допомоги. Таке рішення ухвалили депутати міської ради. Влада запевняє: реорганізація дозволить заощадити бюджетні кошти і покращити якість медичних послуг. Опозиція обурена: від новацій постраждають пацієнти.

Створені на базі лікарень центри первинної медико-санітарної допомоги почнуть обслуговувати хворих через два місяці. Кожен матиме у своєму розпорядженні фахівців першої необхідності, травматологічний пункт і засоби реанімації. У центрах працюватимуть передусім сімейні лікарі. Вони проводитимуть первинну діагностику, але за потреби відправлятимуть хворих до вузькоспеціалізованих фахівців. Передбачається, що вузькоспеціалізованих лікарів буде менше і працюватимуть вони тільки в районних поліклініках.Директор Департаменту охорони здоров’я міськради Олександр Рудяк каже, що новий підхід допоможе покращити якість медобслуговування.

«Сімейний лікар має подивитись, поставити попередній діагноз. А якщо в нього є сумніви, він має направити до спеціаліста, який і має підтвердити діагноз. Цим ми, як передбачається, усунемо непотрібне ходіння хворих по лікарях», – зазначив Рудяк.

Вчитись на сімейного лікаря – за власні кошти?

А втім, влада визнає: лікарів сімейної медицини, необхідних для новацій, у місті катастрофічно бракує. Вирішили, що поки їхні функції виконуватимуть терапевти, педіатри, акушери-гінекологи.

Надалі ж домовились із місцевою медакадемією про підготовку 70 сімейних лікарів. Поки у бюджеті передбачені гроші тільки на навчання 20-ти. Не виключено, що частині лікарів доведеться проходити курси власним коштом. Але пізніше, запевняють у міськраді, медики зможуть розраховувати на пристойну зарплату і премію за хорошу роботу.

«Люди будуть вдячні, знизиться дитяча смертність… Оце і є головні критерії роботи лікаря. І тоді ми такому лікареві скажемо: ви сьогодні отримували 1 тисячу 700 гривень, а завтра будете отримувати 3 тисячі. Це стане реальним від наступного року», – зауважує заступник директора профільного департаменту міськради Олена Лугова.

Реформа є, коштів немає

Медичні новації дніпропетровської влади обурили опозицію. Створення центрів первинної допомоги на базі лікарень, кажуть в опозиційних фракціях,  не продумане. Як саме перерозподілятимуться пацієнти між сімейними і вузькоспеціалізованими лікарями, що буде з лабораторіями та рентген-кабінетами, звідки візьмуть кошти на перенавчання фахівців? Чимало запитань поки що без відповіді.

Депутати в міськраді підрахували: лікарів після реформи поменшає, а от чиновників від медицини стане більше, адже на кожен центр первинної допомоги буде потрібно і свою бухгалтерію, і відділ кадрів, і господарські служби, вважає депутат міськради, член комісії з охорони здоров’я і екології Олексій Салкоч.

«У міській раді немає порозуміння. Ніхто не знає кінцевого результату цього експерименту. Керівники лікарень не розуміють, як бути в перехідний період, як будуть розподілені округи, які раніше обслуговували терапевти. І ще: у міському бюджеті не заклали коштів на реорганізацію. Реорганізація потребує великих витрат: витрати на документацію, витрати на «валізу невідкладної допомоги» для кожного сімейного лікаря і таке інше», – зазначив у коментарі Олексій Салкоч.

Опозиція критикує також те, що рішення міськради про медичне реформування ухвалили без попередніх громадських обговорень. Відтак його готуються оскаржити в суді. Не виключають в опозиції і проведення місцевого референдуму про доцільність медичного експерименту.