chrome firefox opera safari iexplorer

Час робити добро!

10 вересня 2011 о 19:02

В Україні вп’яте проходить конкурс дитячих і юнацьких благодійних проектів «Добро починається з тебе».

Неподалік від міста Антрацит Луганської області є будинок-інтернат для неповносправних людей і людей похилого віку. Будинок старенький, територія невпорядкована, дерев і квітів майже немає. Але у мешканців будинку-інтернату є заповітна мрія – відпочивати у сквері, який вони між собою називають «Райський куточок».

Про це дізналися учні місцевої школи №4, члени волонтерського клубу «Теплі долоньки». Вони вирішили порадувати літніх людей, з якими вже давно дружать і яким допомагають. Діти заклали алею, облаштували квітники, тепер вони хочуть обсадити алею деревами і розставити ослінчики. Паралельно опановують ландшафтний дизайн і вивчають природу свого краю, аби правильно підібрати насіння для квітників. А тим часом розбили город, на якому виростили овочі для мешканців будинку-інтернату.

З усіх куточків України надходять на конкурс благодійних проектів «Добро починається з тебе» такі історії – цікаві, успішні і надзвичайно зворушливі. Яких тільки добрих справ не роблять наші діти! Вони відроджують і плекають історію й культуру свого краю, піклуються про його екологію, допомагають сиротам, інвалідам і літнім людям, підтримують хворих і неповносправних, доглядають тварин. А в Тернополі у школі №21 вже кілька років реалізують макропроект «Твори добро», який опікується майже всім! До нього залучені не тільки всі учні цієї школи, а й вихованці інших навчальних закладів, державних і релігійних установ і навіть мешканці місцевої виховної колонії.

БЛАГОЧИННОСТІ ТРЕБА НАВЧАТИ

Сьогодні в Україні немає єдиної дитячої організації, яка б формувала ідею, мету, ідеали, спільні для всієї дитячої спільноти. Такою об’єднавчою ідеєю поступово стає ідея творення добра.

Директори українських шкіл спільні у думці, що виховний процес у школі сьогодні потрібно будувати навколо благодійної і волонтерської роботи. «Доброчинні проекти навіть у самій своїй назві базуються на головній ідеології, котру ми намагаємося прищепити нашим дітям, – ідеології добра», – переконана директор Ірпінської спеціалізованої школи №2 Ірина Бєлова. І цю ідеологію малеча сприймає з величезним ентузіазмом.

Але, як і будь-якій справі, доброчинності треба навчати. Вміння робити добро не з’являється в людині само по собі. А закладені з дитячих років моральні чесноти, такі як добро, чесність, людяність, відповідальність за свою громаду, залишаться з людиною на все її життя.

Проект «Добро починається з тебе» був вперше оголошений Міжнародним благодійним фондом «Україна 3000» у 2007 році. Тоді його організатори і подумати не могли, що їхній заклик підхоплять тисячі шкіл в усіх куточках України; що дотичність до добрих справ змінить життя сотень тисяч дітей, залучених у благодійну діяльність.

«Добро починається з тебе» – це конкурс благодійних проектів. Будь-який дитячий або молодіжний колектив – шкільний волонтерський загін, клас або гурток, студентський колектив тощо, – заповнивши відповідні форми, може розповісти про свою доброчинну роботу і взяти участь в змаганні за головні нагороди. Конкурс проводиться у двох номінаціях – це дитячі та юнацькі колективи. Проекти від дитячих колективів, у свою чергу, розподілені за напрямами – соціальні, культурологічні й екологічні. У кожній з цих чотирьох категорій визначаються переможці – володарі перших, других і третіх місць – та лауреати.

Проект триває вже чотири роки. За цей час він об’єднав понад 400 тисяч дітей з усієї України. Півтори тисячі благодійних проектів подали вони на конкурс. А рік тому на численні прохання було збільшено віковий ценз для його учасників, що дало можливість і юнацьким колективам показати свою доброчинну роботу.

«Діти допомагають знедоленим, дітям, що залишилися без материнського тепла, дітям з особливими потребами, – розповідає керівник проекту «Добро починається з тебе» Катерина Тараненко. – Вони піклуються про людей похилого віку, воїнів-інтернаціоналістів, вшановують пам’ять загиблих в роки Голодомору та під час війни, дбають про екологію, відроджують і зберігають мистецькі цінності, національні традиції, народні ремесла, пам’ятники свого краю. І дуже часто дитячі та молодіжні благодійні ініціативи привертають увагу громади до невирішених питань. Ми з радістю бачимо, що юних благодійників підтримують батьки, місцеві органи влади та просто небайдужі громадяни. Їхні проекти піднімають та вирішують найболючіші проблеми суспільства, а навчальний заклад стає справжнім осередком громадського руху».

Але головне завдання «Добра…» – не стільки збирати благодійні проекти та відзначати кращі з них, скільки пропагувати цікаві доробки і яскраві знахідки юних добротворців. Вийшли друком дві збірки кращих проектів конкурсу «Добро починається з тебе», на прикладі яких може повчитися кожен, хто хоче робити добрі справи.

У 2010 році на основі досвіду проекту «Добро починається з тебе» спільно з Університетом менеджменту освіти Національної академії педагогічних наук України було розроблено навчальний модуль «Благодійна діяльність». Модуль містить технології, методики і механізми створення та реалізації благодійних проектів. Його вже запропоновано до впровадження у навчальний процес.

«ХВИЛЯ ДОБРА» ВІД МАЛЕНЬКИХ БЛАГОДІЙНИКІВ

Підведення підсумків конкурсу «Добро починається з тебе» по традиції відбувається наприкінці травня. Цими весняними днями в Києві проходить Національний форум «Добро починається з тебе». Маленькі благодійники з усієї України та їхні наставники збираються в столиці, аби обмінятися досвідом, поділитися цікавими ідеями та методиками, поспілкуватися з однодумцями та надихнутися на нові звершення. І, звичайно, дізнатися, чия доброчинна робота нинішнього року визнана найкращою. Адже переможці конкурсу отримують дипломи і грошові премії.

Нелегкою і невдячною є робота журі конкурсу. Хіба може будуть добрі справи кращими або гіршими? А проектів щороку надходить все більше. Це сотні благородних вчинків.

Цього року перед початком форуму маленькі благодійники влаштували в Києві у парку Шевченка акцію під назвою «Роби добро і залучай до цього інших». Близько 100 школярів разом із Головою Наглядової ради фонду «Україна 3000» Катериною Ющенко, Народною артисткою України Марією Бурмакою та всіма охочими розмалювали власні «квітки», в середині яких написали, які вони зробили добрі справи. Ці квітки згодом встановили на зеленій галявині. А на кінець акції всі її учасники взялися за руки і під гаслом «Час робити добро!» запустили символічну «хвилю добра» на знак початку хвилі добрих справ, які може зробити кожен українець, аби його Батьківщина стала кращою.

«МИ ВЖЕ НЕ МОЖЕМО ІНАКШЕ»

У 2009 році перемогу в номінації «Соціальні проекти» святкували вихованці Дніпродзержинської гімназії №11 з їхнім проектом «Діти – дітям». Учениці середніх класів гімназії опікуються маленькими мешканцями розташованого неподалік Будинку дитини. Відвідують їх, приносять подарунки, влаштовують свята і концерти. А на уроках трудового виховання власноруч виготовляють для своїх підопічних одяг.

Ця дружба школярок і знедолених дітлахів триває вже кілька років. На запитання, чи будуть вони продовжувати свою благодійну роботу, дівчата в один голос відповідають: «Звичайно! Ми вже не можемо інакше!» А на запитання, чи планує хоча б одна з них у майбутньому всиновити дитину, кажуть: «Не одна – всі ми плануємо».

Напевно, немає жодної школи, де б не допомагали ветеранам, дітям у дитячих будинках, не піклувалися б про навколишнє середовище, і взагалі, не робили б добрих справ. Але головна цінність проекту «Добро починається з тебе» в тому, що він спонукає робити все це щоденною потребою, ставить добротворення на системну основу.

В останні дні серпня 2011 року було оголошено про старт п’ятого Всеукраїнського конкурсу благодійних проектів «Добро починається з тебе». Тож нехай «хвиля добра» докотиться до найвіддаленіших куточків Україні і повернеться із ще більшою кількістю чудових благодійних ініціатив. Нехай ще більше дітлахів кажуть: «Ми вже не можемо інакше».

А якщо таким росте нове покоління українців, можна бути впевненими за майбутнє нашої країни.

Новину додала Катерина Зоркіна

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути