chrome firefox opera safari iexplorer

П’ять років «Добра»: нагороджені переможці ювілейного конкурсу дитячих благодійних проектів

23 травня 2012 о 19:31

Всеукраїнський конкурс дитячих благодійних проектів «Добро починається з тебе» цього року святкує перший ювілей – 5 років. І вже вп’яте Міжнародний благодійний фонд «Україна 3000» збирає в Києві дітей і молодь з усієї країни, аби відзначити добрі справи наших найменших співвітчизників.

Конкурс стартував у 2007 році. За ці роки у ньому взяли участь понад 420 тисяч школярів, які реалізували більш ніж 1 800 проектів. Діти із задоволенням займаються благодійною роботою, а педагоги цінують «Добро...» як засіб виховання моральності і життєвих орієнтирів.

Фінальні заходи П’ятого, ювілейного конкурсу пройшли 22 травня 2012 року в Києві, у Міському будинку вчителя. Традиційно нагородження переможців відбулося у рамках Національного форуму «Добро починається з тебе». Цього року форум пройшов під егідою Асоціації благодійників України.

Кульмінацією форуму стало пленарне засідання, на якому були присутні відомі громадські діячі і благодійники. Серед них – Голова Наглядової ради Фонду «Україна 3000» Катерина Ющенко, директор проектів Антикризової гуманітарної програми Міжнародного фонду «Відродження» Катерина Смаглій, підприємець і громадський діяч, директор фонду анімалотерапії Маргарита Січкар, лідер гурту «Мандри» Сергій Фоменко, президент Благодійного фонду «Приятелі дітей» Марина Криса, Президент Асоціації благодійників України Олександр Максимчук.

Після вітань і підведення підсумків форуму розпочалася подія, якої з нетерпінням очікували маленькі благодійники – нагородження переможців і лауреатів конкурсу «Добро починається з тебе». Як і в попередні роки, організатори до останнього тримали в таємниці імена тих, хто посів призові місця, тому емоції переможців були щирими і яскравими.

Відкриваючи церемонію нагородження, Голова Правління Фонду «Україна 3000» Марина Антонова подякувала усім дітям та їх наставникам за участь у конкурсі. «Наш конкурс вчить робити добрі справи не тільки дітей, – сказала вона, – ми, дорослі, навчаємося не менше. Наші діти вже інші, вони самі бачать, де і що вони можуть зробити. І нам, дорослим, важливо їм в цьому не заважати».

Цього року на конкурс надійшло 302 проекти з усіх областей України. Найактивнішою, як і минулого року, стала Одеська область. Завдяки співпраці з Управлінням освіти і науки Одеської міської ради з Одещини поступило 106 проектів – це понад третина від загальної кількості. На другому місці Луганська і Тернопільська області (по 40 проектів), на третьому – Полтавська (27 проектів).

Переможці і лауреати конкурсу «Добро починається з тебе» визначаються у двох номінаціях – це дитячі та молодіжні колективи. Проекти від дитячих колективів, у свою чергу, розподілені за напрямами – соціальні, культурологічні та екологічні. У кожній з цих чотирьох категорій визначаються переможці – володарі перших, других та третіх місць – і лауреати. Переможці отримують грошові винагороди (І місце – 4 тисячі гривень, ІІ місце – 3 тисячі гривень, ІІІ місце – 2 тисячі гривень), а лауреати – цінні призи.

Цього року відзначено 23 дитячі та молодіжні колективи – 12 переможців та 11 лауреатів. Тріумфаторів вітали і нагороджували Катерина Ющенко, Сергій Фоменко, Маргарита Січкар, Катерина Смаглій, Олександр Максимчук. Колективи, які посіли перші місця, отримали можливість публічно представити свої проекти.

Докладніше про переможців і лауреатів конкурсу та їх благодійні проекти ми розповімо найближчим часом.

Ще одна нагорода знайшла цього дня свого володаря – у рамках конкурсу «Добро починається з тебе» Почесну відзнаку «Сяйво добра» за вагомий внесок у розвиток дитячих благодійних ініціатив вручила Асоціація благодійників України. Цього року її володарем став Роман Расевич, завідуючий Монастириським районним управлінням освіти (Тернопільська область). Роман Петрович та його підопічні беруть участь у конкурсі, починаючи з самого першого року, загалом вони подали 75 робіт. Сьогодні усі школи району мають власні благодійні проекти, і Роман Расевич є керівником їх усіх.

Звертаючись до присутніх, пані Катерина Ющенко сказала: «Дякую, що ви є частиною цього проекту. Те, що ми робимо, дає нам сили – і захист. Адже, роблячи добрі справи, допомагаючи іншим, прагнучи щось змінити на краще, ми відчуваємо міцний захист добра. І те, що в цей процес залучені найменші діти, тільки примножує його. Наш Фонд і всі ми разом – мультиплікатори добра. Це надихає і робить нас щасливими».

Постійно діючий всеукраїнський благодійний проект «Добро починається з тебе» започаткований Міжнародним благодійним фондом «Україна 3000» у 2007 році. Його мета – виховання у дітей та молоді культури доброчинності, залучення їх до благодійної діяльності. Організаційно «Добро починається з тебе» передбачає щорічне проведення конкурсу благодійних проектів серед дитячих і молодіжних колективів, визначення та нагородження переможців, опрацювання й поширення отриманого досвіду.

Цього навчального року на конкурс надійшло 302 благодійних проектів соціального, екологічного і культурологічного спрямування з усіх областей України та АР Крим. У фінал вийшли 64 проекти.

Переможці V Всеукраїнського конкурсу благодійних проектів «Добро починається з тебе» – за посиланням: http://www.ukraine3000.org.ua/img/forall/Dobro2012Winners.pdf

Додала Катерина Зоркіна

Розділи: Суспільство

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути