chrome firefox opera safari iexplorer

Держкомтелерадіо відмовилось видавати заключний том повного зібрання творів Франка

22 вересня 2011 о 15:05

Відповідно до Указу Президента України «Про вшанування пам'яті Івана Франка», Національна академія наук України підготувала чотири додаткові томи та том купюр до 50-томного академічного Зібрання творів Івана Франка, три з яких та том купюр було видано Держкомтелерадіо України у 2008—2009 роках тиражем по 5 тис. примірників за програмою соціально значущих видань «Українська книга».

Рішенням Колегії Держкомтелерадіо також було схвалено випуск завершального 54-го (додаткового) тому Зібрання. Цей додатковий том містить літературознавчі, фольклористичні, етнографічні та публіцистичні праці відомого письменника. Він був виданий за програмою «Українська книга» в обсязі 2 тис. примірників, вартістю 320 тис. гривень.

Проте, на сьогодні видруковане видання досі не профінансоване. Мало того, у серпні видавництво одержало усну інформацію від Держкомтелерадіо про його вилучення зі згаданої програми без будь-яких пояснень.

Видавництво і президент Національної академії наук України, академік Борис Патон зверталися до Держкомтелерадіо із проханням залишити це видання у програмі «Українська книга—2011», однак відповіді не отримали.

Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко назвав символічним, що у рік 155-ї річниці з дня народження великого українського поета та мислителя, яке Україна відзначала 27 серпня цього року, Держкомтелерадіо виключило це видання з програми «Українська книга – 2011». 

Натомість, М.Томенко нагадав, що за цією програмою була профінансована така «актуальна» книжка, як «Харцызск: время, события, люди. Том 1», де співавторами є колишній міністр А.Толстоухов, Голова Черкаської обладміністрації С.Тулуб та інші високопосадовці.

У зв’язку з цим, Микола Томенко направив запит Прем’єр-міністру України Миколі Азарову з проханням вирішити питання щодо фінансування 54-го тому Зібрання творів Івана Франка, а також звернувся до Президента України з проханням розібратися в цій ситуації.

«Рідна країна»

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути