chrome firefox opera safari iexplorer

На Полтавщині влаштують свято української свинини

11 вересня 2011 о 12:41

У Миргороді Полтавської області 15-16 жовтня відбудеться перше свято української свинини. Про це повідомив організатор свято Олег Горовуха.

За його словами, в Миргороді в 1940 році була виведена унікальна порода: «Миргородська ряба», яка по праву вважається еталоном української свині.

«Ця порода стала прабатьком українського свинарства. Ця порода свиней стійка до життєвих труднощів. У ній гармонійно поєднані м'ясо й сало...», — сказав О.Говоруха.

За його словами, в перший день конкурсу на стадіоні відбудеться конкурс різників свиней. «Приблизно такий конкурс проходить у Румунії. У нас участь у конкурсі візьмуть 7 команд. Туші підвішуватимуть й розбиратимуть. Із них готуватимуть 33 страви: від кров'янки до борщу на ребрах», — розповів О.Говоруха. Згідно з програмою, їжа готуватиметься на мангалах і сковорідках.

У другий день свята продаватиметься їжа, яка потребує тривалого приготування.

Всю їжу можна буде придбати за спеціальні гроші – «п'ятачки». «Це глиняні гроші. Їх даватимуть за вхід. 100 грн. — 10 п'ятачків», — пояснив організатор.

Присутніх на святі розважатимуть піснями, танцями, виступами козаків і святковим фейерверком. Також заплановано перегони миргородських поросят.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути