chrome firefox opera safari iexplorer

У Хотинській фортеці сьогодні відзначають 390-річчя Хотинської битви

24 вересня 2011 о 12:03

24 вересня відзначають 390-річчя Хотинської битви на території Хотинської фортеці. За словами Любомира МИХАЙЛИНИ, директора Державного історико-архітектурного заповідника «Хотинська фортеця», вхід на територію фортеці та до всіх її об’єктів буде абсолютно безкоштовним.

Гості та краяни матимуть змогу завітати до картинної галереї, присвяченій Хотинській війні 1621 року, відвідати залу штормових знарядь, кімнату, де зберігаються знаряддя тортур і страти. Також охочі зможуть позмагатися у стрільбі з лука та відкарбувати на згадку про фортецю монету.

І саме цього дня екскурсоводи розкажуть про найцікавіші факти, що стосуються Хотинської війни.

Багато цікавого планують запропонувати відвідувачам Державного історико-архітектурного заповідника «Хотинська фортеця» й надалі. Сьогодні ж тут тривають ремонтно-реставраційні роботи. За словами директора, на 80% відреставрована найбільша, північна, вежа фортеці, яка має 4 яруси. Там планують відкрити музей середньовічної артилерії. В його експозиції будуть копії середньовічних гармат, ядра різних калібрів.

Крім того, завершується реставрація палацу коменданта з двох ярусів, де розмістять виставкову залу з тим, щоби надалі здійснювати обмін музейними колекціями, збірками живописних полотен з іншими музеями. На завершальному етапі й реставрація унікальної замкової церкви з іконостасом, виготовлених з дорогоцінних каменів.

А ще, на суботу заплановано проведення Міжнародного військово-історичного фестивалю «Хотинська твердь».

Нині Державний історико-архітектурний заповідник «Хотинська фортеця» претендує на перемогу у Всеукраїнській акції «7 чудес України: замки, фортеці, палаци», адже став одним із 21 номінантів на це почесне звання. Любомир Михайлина закликав буковинців долучатися до інтернет-голосування, яке триватиме до 1 грудня цього року та віддати свій голос за Хотинську фортецю на сайті: www.7chudes.in.ua.

– Фортеця має посісти гідне місце серед семи чудес України, – зазначив пан Михайлина. – Це дасть змогу привабити туристів, а кожен турист – це міні-інвестор фортеці, адже кошти, отримані від продажу квитків, використовуються для благоустрою і реставрації цього об’єкта.

А напередодні відзначення річниці Хотинської битви в Чернівецькій обласній науковій універсальній бібліотеці ім. Михайла Івасюка відбувалася інтернет-конференція з дуже влучною назвою «Відчуваючи на дотик епоху». У ній взяли участь науковці-дослідники, історики, працівники музеїв Чернівців, Хотина та Кам’янця-Подільського.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути