chrome firefox opera safari iexplorer

У Хотинській фортеці проходить “Битва націй”

02 травня 2011 о 14:28

У Хотинській фортеці проходить другий міжнародний фестиваль історичної реконструкції середньовіччя “Битва націй”.

Цього року у Чернівецьку область завітало сім команд — з Росії, України, Білорусі, Польщі, Німеччини, Італії та провінції Квебек. Гостей та учасників фестивалю зустрічають веселим танком середньовіччя “Сальрелло”.

Учасники з усіх команд розбили коло стін Хотинської фортеці справжнє середньовічне місто. Тут і обладунки готують до бою, і смачно частують середньовічними стравами.

“Зауважте, що все тут середньовічне. Пиво приготовлене за стародавніми середньовічними рецептами, так само, як і квас. Все чудово”, — каже учасник отець Олексій.

Світлана з української збірної зазвичай бере участь у боях. Але цього разу її участь — виготовлення прикрас епохи XIV століття.

“Це намистини по сімферопольському кладу, Золота орда, XIV ст., зберігається в музеї в Москві і намистинки якраз звідти”, — каже член української збірної Світлана.

Вперше на українській середньовічній землі і збірна Італії. До поєдинків гості ретельно готувались, а тому привезли на бої і своїх автентичні обладунки.

“Мої обладунки, які вдягну на бій датуються кінцем XIV століття. Це не суцільна кольчуга, вона складається з пластинок — таку носили саме італійські лицарі епохи середньовіччя”, — каже член збірної Італії Тоні.

Кожен у цих змаганнях знаходить щось для себе. Для одних — це хороша можливість провести час та відпочити, а для інших — спорт та змагання за звання кращого рицаря для своєї дами серця.

“Спортивна складова – це середньовічний бій, який вимагає спортивного підходу. Є і система тренувань і підготовка бійців і на любительському рівні чогось досягнути можна”, — каже капітан збірної Білорусі Іван Кравцевич.

Поєдинки проходять у номінаціях один на один, 5 на 5 та 21 на 21. Середня вага лицарського вбрання сягає 20 кілограмів, де лише меч важить більше двох.

 

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути