chrome firefox opera safari iexplorer

Внучку Франка можуть виселити з квартири батьків за борги

16 вересня 2011 о 13:46

Внучку Івана Франка 84-річну Дарину Тарасівну місцева влада погрожує виселити із шестикімнатної квартири на вул. Володимирській за борги з комунальних послуг.

Як пише газета «Сегодня», на сьогоднішній день заборгованість за комунальні послуги у жінки становить 32 тисячі гривень.

Коли в травні Дарині Тарасівні прийшов лист від комунальних служб, що на неї можуть подати до суду і виселити з квартири або описати майно, то в онуки письменника стався гіпертонічний криз, зазначає видання.

«Вона страшенно боїться, що в неї відберуть квартиру батьків, а її виселять на вулицю. Вона нікого до себе не впускає. Хоча в ЖЕКу до неї добре ставляться», – каже її подруга, пенсіонерка Ганна Іллівна.

За словами подруги Дарини Тарасівни, жінка не платить за квартиру вже давно – пенсія не дозволяє. «Рік тому вона уклала договір на реструктуризацію боргу, оформила субсидію. Але субсидія складає всього 100 грн., а самій заплатити потрібно ще 400 грн. Її пенсія 830 грн. Як вона може платити?» – каже Ганна Іллівна.

«Я вже звертався до міської влади, але вона сказала, що списати борги жінці не можуть, тому шукаю зараз меценатів, які могли б допомогти», – сказав в інтерв’ю Сегодня депутат Київради Олександр Бригинець. Він також сподівається, що кияни вчинять, як і мешканці Донецька, які організувалися і зібрали гроші для жінки, яка не могла оплатити комунальні послуги.

Шестикімнатну квартиру у старовинному будинку біля Оперного театру синові знаменитого письменника Тарасу дала держава в обмін на будинок Франка у Львові. Там влада відкрила музей.

«Вони переїхали сюди у 1950 році. Я дружила з сестрою Дар’ї – Зиновією. Ще у неї є брат Роланд. Але потім батьки померли, брат і сестра роз’їхалися. Потім померла і сестра, а у брата так дітей і не було. Сама Дарина заміжня не була. Вона мені каже, що прожила сама все життя і зараз страждає від того, що одна», – розповіла Ганна Іллівна, єдина людина, яку внучка Франка пускає до себе в будинок.

Міська влада обіцяє допомогти. «По-перше, термін давності за боргами за комунальні послуги всього три роки, тому, думаю, якщо порахувати, сума буде набагато меншою. По-друге, потрібно, щоб жінка звернулася з листом до нас або глави КМДА. Ми на бюджетній комісії розглянемо і приймемо рішення про виділення грошей на погашення її боргу. Думаю, що її предки заслужили, щоб влада подбала про цю сім’ю», – сказав депутат Київради, член комісії з ЖКГ Олександр Клюс.

Джерело: ZIK
Розділи: Громадянська Суспільство

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути