chrome firefox opera safari iexplorer

На Вінничині з'явився «Запорожець»-амфібія

24 жовтня 2011 о 12:23

Машину-амфібію створив умілець із Вінничини. Колись це був старенький «Запорожець», а зараз — агрегат, який їздить як по землі, так і по воді. Його власник переконує: це найкраще авто для поїздок на полювання чи рибалку. Назва також унікальна — «Заповодець».

«Заповодець» — це «Запорожець», який може їздити водою. Усі, хто бачив цей агрегат, запам'ятає його на все життя.

Хлопчик: "Не реально якось. Чому? Бо, ніколи такого ще не бачив. Не може такого бути, що їздить по воді".

Мотор від швидкісного катера, позаду турбіна-водомет. Важить залізна амфібія 740 кілограмів. Водою розвиває швидкість до шістдесяти кілометрів за годину. Його винахідник — Петро Кіщенко — каже: все це завдяки закону Архімеда. І конструкторам „Запорожця”, які дали простір для експериментів, створивши такий унікальний транспорт. На все про все пішло три тижні та не більше тисячі гривень.

Петро Кіщенко, винахідник: "Ничего здесь не добавлено. Все есть в родном состоянии. Как он есть заводом изготовителем выпущенный, так он и остался. Ну, большое спасибо конструкторам, что они чем думали, там и поставили двигатель. И он так и держится очень хорошо на плаву".

Ідея сконструювати таку машину, щоб і на воді, і на суші, в «кулібіна» із Тростянця виникла давно. Адже захоплення мисливством та риболовлею вимагає мати власний плавзасіб. Та й до дачі водою діставатися швидше. До того ж, «Заповодець» може використовувати будь-яку марку бензину. І витрата пального мінімальна — близько 5 літрів на сотню кілометрів.

Олена Кіщенко, дружина винахідника: "Когда он сказал, что будет делать «Запорожец» чтобы он плавал – как-то не поверила. Мне просто это интересно было. Но, он задумал и сделал. Я всегда говорила, что «Запорожец» надо сдать на металлолом. Он мешал во дворе нам стоять. А он – нет. Я с него сделаю плавающее. И все".

Місцеві бізнесмени вже приходили до «тростянецького кулібіна» — пропонували обміняти «Заповодець» на дорогу іномарку. Проте відповідь отримали негативну.

Петро Кіщенко, винахідник: "Я ее не собираюсь ни продавать, ни меняться, и никому делать. Это «фюст экзэмпле». То есть, единственный экземпляр". 

Місцеві рибалки кличуть Петра Кіщенка „паном Самоходиком”. За час існування диво-мобіля у винахідника назбиралося чимало курйозних історій. Адже кожен виїзд супроводжується надмірною увагою з боку місцевих дітлахів та автомобілістів. Проте, чоловіка це не дратує. Головне, каже – позитивні емоції.

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути