chrome firefox opera safari iexplorer

Прах Ярослава Мудрого знаходиться у США?

04 жовтня 2011 о 19:05

На святкуванні 1000-річчя Софії Київської Президент Віктор Янукович пообіцяв посприяти поверненню до України праху князя Ярослава Мудрого, який було вивезено до Америки у сталінські часи.

Про це в інтерв’ю DT.UA повідомила генеральний директор заповідника Неля Кукавальська.

Зокрема, вона підтвердила інформацію про те, що прах Я.Мудрого дійсно знаходиться у США. «Так, прах Ярослава Мудрого в Америці. Мені це підтвердив владика Антоній, який є головою консисторії Української автокефальної православної церкви в Америці. Можливо, це була його перша відверта розмова часів незалежної України...», – говорить вона.

«Проводячи дослідження, я була в Америці і розмовляла з багатьма фахівцями. Вони також підтверджують: треба шукати в Америці... Колись люди, рятуючи все від сталінського атеїстичного режиму, вивозили святині з країни. Вони боялися, що доля Михайлівського собору спіткає і Софію. І мріяли, що реліквії буде повернуто, коли Україна стане незалежною. Владика Антоній цього не заперечував. Але потім, коли цю тему почали розвивати і повинні були початися конкретні дії, щось їх злякало», – розповідає гендиректор «Софії Київської».

«На святкуванні 1000-річчя Софії Київської я також поставила це питання у розмові з Президентом Віктором Януковичем. Віктор Федорович уважно вислухав і пообіцяв, що долучиться до цієї теми», – повідомила Н.Куковальська.

При цьому вона відзначила, що в цьому питанні «треба, щоб ніхто не заважав»: «У цьому році на шляху нашого колективу і так було багато перешкод».

Нагадаємо, саркофаг з останками Ярослава Мудрого розкрили півтора роки тому. Фахівці хотіли відтворити образ князя за його черепом, визначити вік і причину смерті відомого історичного діяча Київської Русі. Цікаво було також дізнатися, чи був він за генотипом варягом чи слов’янином. Дослідження мали тривати близько року, гроші на них виділили спонсори.

Однак останки князя загадково зникли, а замість них були знайдені жіночі кістки. Як ці останки опинилися в саркофазі, і куди зник прах князя Ярослава, як і раніше, залишається таємницею.

Однак те, що до 1936 року у саркофазі був саме прах Ярослава, вчені встановили завдяки дослідженням і літописам. Знайдений скелет належав чоловікові віком близько 70 років, який за життя мав зріст 175 сантиметрів і страждав вродженою кульгавістю.

Одна з правдоподібних версій про місцезнаходження останків великого князя – місто Нью-Йорк.

Не виключають, що у 1943 році останки князя представники української православної церкви вивезли до Польщі. Разом з ним туди доставили образ Миколи Мокрого. Чудотворну ікону не так давно виявили у Бруклінській церкві, відповідно, десь там може зберігатися і прах Ярослава.

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути