chrome firefox opera safari iexplorer

У Чорнобильську зону знову пустять туристів?

12 жовтня 2011 о 15:19
Міністерство надзвичайних ситуацій має намір відновити туристичні поїздки в Чорнобильську зону відчуження після реєстрації в Мінюсті нового наказу, виданого з урахуванням зауважень Генеральної прокуратури.

Про це сказав міністр надзвичайних ситуацій Віктор Балога, якого цитують Українські Новини.

Міністр зазначив, що не захотів судитися із прокуратурою і анулював наказ про можливість турпоїздок у Чорнобильську зону, за якою у міністерства були спору з Генпрокуратурою.

Після цього міністр видав новий наказ із урахуванням її побажань.

«Ми вважаємо, що Мін'юст зареєструє цей наказ, і ми почнемо далі працювати», — сказав Балога.

Він уточнив, що подав новий наказ на реєстрацію в Мін'юст наприкінці вересня і у цей момент очікує позитивне рішення міністерства за реєстрацією.

Раніше МНС висловив надію на позасудове рішення спору з Генеральною прокуратурою про можливість проведення турпоїздок у Чорнобильську зону.

Наприкінці червня міністерство заявило про призупинення турпоїздок туди, тому що Генпрокуратура опротестувала наказ міністерства, яким було затверджено порядок відвідування зони відчуження.

Разом з цим міністерство вважає його законним, оскільки він був зареєстрований у Мін'юсті та погоджений з низкою зацікавлених органів влади, у тому числі Службою безпеки України, Міністерством охорони здоров'я, Державною інспекцією з ядерного регулювання, Міністерством закордонних справ.

Водночас, екологічні організації виступають категорично проти використання Чорнобильської зони відчуження як території для проведення екскурсій. На їх думку, 25 років, що минули з дня аварії на Чорнобильській АЄС, не є часом, достатнім для напіврозпаду радіоактивних елементів якими забруднено територію довкола станції. Тому екологи наголошують на необхідності аудиту та паспортизації земельних ділянок, що включені до складу зони. Тільки після цього можна приймати рішення про використання даної території.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути