chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві розпочинається унікальний форум дитячої літератури

12 жовтня 2011 о 14:47

12-16 жовтня у Києві відбудеться таке рідкісне для України явище, як форум дитячої літератури. «Азбукове королівство магів і янголів» — фестиваль, ініційований Музеєм української книги і друкарства, у столиці відбувається вже вдруге.

«Наш фестиваль — це винятково культурно–мистецька акція. Крім того, у нас унікальне місцезнаходження: музей розміщений у колишній монастирській друкарні. Де ще можна відчути той магічний аромат творення української книги з далекого минулого? Тому хотілось би відновити роботу друкарні в архаїчному вигляді, тобто презентувати стародавні ремесла в їхній неповторності. Це ж надзвичайно цікаво! У світі це вже давно звична практика таких музеїв», — розповідає організатор заходу, директор музею Валентина Бочковська.

Фестиваль в Музеї об’єднує магів дитячої книги та представляє їх творчість дітям різного віку. Протягом 5 днів фестивалю діятимуть виставки книжкової ілюстрації та найновіших і найкращих видань української дитячої книги, проводитимуться перфоманси, зустрічі з видавцями, авторами, майстерні з художниками, майстер-класи «Музейна папірня», «Скрипторій», «Екслібрис», «Вітальна листівка», «Інтролігаторська майстерня», «В гостях у Пегаса», «Казкова терапія».

Ви зможете познайомитись не лише з авторами-професіоналами, а із письменниками-початківцями, учасниками музейних літературних конкурсів «Мандрівник часу» та на кращу казку про музей, що проводились Музеєм у листопаді 2010 – серпні 2011 року. Також відбудеться підведення підсумків літературного конкурсу на кращу казку і нагородження переможців.

В рамках Фестивалю діятиме виставка авторської книги «Арткнига», де будуть представлені кращі роботи досвідчених чарівників цього неповторного мистецтва.

В паузах між різними заходами насиченої програми Фестивалю можна буде або поділитися своїми спогадами та враженнями про улюблену з дитинства книжку на камеру – фільмуватиметься інтерв’ю всіх бажаючих, або відвідати «Шоколадне королівство» – майстер-клас з відливання літер і казкових героїв із шоколаду, або ж послухати музичні виступи гостей фестивалю, юних талановитих музикантів та співаків.

Фестиваль відвідає і гостя з Литви, художниця та письменниця Сігуте Ах. Вона проведе свій майстер-клас «Акварельні плямки», на якому навчить бачити і творити малюнки з акварельних плям, імпровізуючи графічно, та разом з маленькими митцями створить невеличке диво – панно-експозицію з цих малюнків.

Урізноманітнять суто книжкові зустрічі цікаві заходи, які все ж так чи інакше пов’язані з книгою. Наприклад, кобзар Тарас Компаніченко навчатиме духовному співу за «Богогласниками» та «Ірмологіонами».

Довідково

В Україні є сім музеїв книги. Окрім київського, ще Музей мистецтва давньої української книги (відділ Львівської галереї мистецтв), Музей книги та друкарства в Острозі (відділ Державного історико–культурного заповідника), Музей книги в Луцькому замку, Музей рідкісної книги Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя, Бережанський музей книги, Одеський музей книги, що функціонує у відділі рідкісних видань і рукописів Наукової бібліотеки ім. М.Горького.

Проте, за словами Валентини Бочковської, саме столичний був першим Музеєм книги і друкарства, створеним на теренах колишнього Радянського Союзу ще 1972 року. Той рік був оголошений ЮНЕСКО Міжнародним роком книги. Саме цей музей — єдиний повнопрофільний в Україні, що представляє історію української книги від найдавніших часів і до сьогодення.

Його фонди, а це 58 тисяч експонатів, можуть конкурувати з фондами найвідоміших музеїв України.

Лише графіка нараховує 13 тисяч одиниць, близько 800 стародруків, серед яких надзвичайно рідкісні — перша українська друкована книга «Апостол» Івана Федорова 1574 року, «Острозька Біблія» 1581 року, перше видання мовою оригіналу «Патерик Печерський» 1661 року, оригінальні твори видатних українських діячів Петра Могили, Лазаря Барановича, Іоаникія Галятовського, рідкісні європейські стародруки — «Біблія» Христофора Вейгеля, «Лицьова Біблія» Клауберів.

З детальною програмою фестивалю можна ознайомитися тут.

Місце проведення заходу - вул. І.Мазепи, 21, корпус 9 (на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника).

За матеріалами «України молодої» та «Друга читача»

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути