chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні у Києві розпочинається міжнародний етнічний фестиваль «Країна мрій»

22 червня 2012 о 09:31

У Києві розпочинається дев’ятий міжнародний етнічний фестиваль «Країна мрій». Протягом двох днів на Співочому полі всі охочі зможуть долучитися до культури не лише української, але й, зокрема, японської та кримськотатарської. Заплановані літературні читання, майстер-класи, музичні й драматичні виступи. Для найменших відвідувачів, як завжди, організовують дитячу галявину. Окрім того, цьогорічна «Країна мрій» долучиться і до Євро-2012.

«Країну мрій» задумав і втілив відомий український музикант і співак Олег Скрипка. За його словами, «фестиваль – це співпраця багатьох людей, це справжнє дружнє коло, і ми бачимо, як воно розростається». Дев’ята «Країна мрій» традиційно проходить на київському Співочому полі та довколишніх зелених кручах Дніпра.

Головна особливість фестивалю, – це, як каже Скрипка, «відсутність штучних технологій, усілякої хімії та пластмаси: звучить лише жива музика у виконанні справжніх майстрів, ремісники на очах гостей фестивалю створюють свої маленькі шедеври «з живих» матеріалів – дерева, глини, заліза, тканин».

«Дітлахам найбільше подобаються майстер-класи, на яких вони самотужки роблять іграшки, традиційну ляльку-мотанку. Їхні батьки здебільшого воліють оволодіти бодай мінімальним гончарним чи ткацьким мистецтвом», – вважає одна з постійних відвідувачок фестивалю, київська освітянка Ганна Музика.

Мета фесту – підтримка живої народної культури

Як повідомив Скрипка, гасло цьогорічної «Країни мрій» – «Підтримка та розвиток живої культури – це наша мрія!». Саме це, на думку мистецтвознавця Таміли Ташевої, робить «Країну мрій» однією з найбільш відвідуваних мистецьких подій України.

Із новинок фестивалю – зокрема кримська фольклорна сцена. Як повідомила Радіо Свобода Ташева, «буде представлене ціле кримськотатарське земляцтво». «Тобто у нас буде окрема сцена, заповнена танцями, майстер-класами, кухнею та співами», – розповіла вона.

А поруч на Алеї майстрів можна буде навчитися плетінню з лози, ковальському та гончарному мистецтвам, а ще, згідно з програмою фестивалю, – спробувати зварити сучасну літературну страву з відомими українськими письменниками.

Керуючий літературними справами фестивалю, письменник і видавецьВіталій Капранов не зміг на прохання Радіо Свобода визначити найцікавіші презентації та події літературної «Країни мрій». «Цього року насправді дуже важко розставити акценти, когось окремо обрати – чи Ореста Лютого, чи Василя Шкляра? А чи «Троїстих музиків» від братів Капранових? Напрочуд різний склад учасників», – каже він.

Традиції та новації

Окрім літературного, музичного та мистецького напрямків «Країни мрій», організатори фестивалю пропонують забави на дитячому майданчику, майстерню народних танців та презентацію сучасного одягу в етнічному стилі від українських дизайнерів.

На Кобзарській сцені звучатимуть українські балади, а у суботу журі фестивалю оприлюднить результати конкурсу на найкращу вишиванку – традиційного змагання на «Країні мрій». За словами Скрипки, визначити у цьому конкурсі найкращих надзвичайно складно: «Усі вишиванки чудові, а всі ті, хто їх вдягає, напрочуд симпатичні».

А для футбольних фанатів у п’ятницю ввечері відкриється фан-зона, де футбольні матчі демонструватимуться у прямому ефірі. Фестиваль «Країна мрій» цього року включений у культурну програму Євро-2012.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути