chrome firefox opera safari iexplorer

Українці живуть на 12-13 років менше, ніж європейці

27 жовтня 2011 о 15:07

Українці, в середньому, від усіх причин смерті вмирають на 12-13 років раніше, ніж представники інших європейських країн.

Про це в інтерв’ю Українській службі Бі-бі-сі сказала директор Інституту демографії та соціальних досліджень Елла Лібанова, яку цитує Дзеркало Тижня.

В то й же час, за її словами, скорочення населення відбувається не тільки в Україні. «В усіх без винятку європейських країнах народжуваність не забезпечує навіть простого відтворення населення», — сказала Лібанова.

Вона навела такі чинники скорочення населення Європи.

«Впливає те, що діти, по-перше, перестали бути економічно необхідні, тому що господарська діяльність родини не залежіть від чисельності дітей. По-друге, діти перестали бути страховкою на старість, тому що є ціла система забезпечення людини на схилі років», — зазначає вона.

«По-третє, вартість виховання, освіти, догляду за дітьми постійно зростає з різних причин. Зростає вартість послуг. Четверта причина – високий рівень освіти жінок, взагалі їх емансипація. П’яте – смертність немовлят є дуже низькою, і дитина, яка народилась, скоріше за все, буде жити доволі довго. Раніше народжували багато дітей тому, що багато вмирало в дуже ранньому віці. Зараз такої „страховки“ вже немає», — наголосила директор Інституту демографії.

Лібанова вважає, що в подальшому кількість мігрантів до України буде збільшуватися. «Безперечно, сюди будуть приїздити люди з різних країн світу. Переважною мірою, приїздитимуть звідти, де рівень життя нижчий за український, і заробітна плата нижча за українську, умови життя гірші, де менш безпечно і таке інше», — сказала вона.

Разом с тим Лібанова пропонує ставитися до цього спокійно і «готуватися, готувати населення, адаптувати політику, розробляти відповідні заходи аби цих людей адаптовували, щоб вони не перетворювалися на криміногенний осередок».

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути