chrome firefox opera safari iexplorer

«Антитіла» Сергія Пояркова як мистецька відповідь Кремлю

08 листопада 2011 о 12:03

Майже тиждень у Києві триває VI Мистецький ярмарок Art Kyiv Contemporary, який цьогоріч об’єднав понад 30 галерей з України, Японії, Франції, Росії, Німеччини й Швейцарії.

Одним з найцікавіших вітчизняних проектів, представлених на виставці, безперечно, стали «Антитіла» – серія провокаційно-патріотичних робіт художника Сергія Пояркова. В його нових картинах – роздуми на грані виклику, ствердження на межі риторичних запитань.

Однією з головних тем «антитіл» є протиставлення України й Росії, а, точніше, наголос: «Україна – не Росія».

«Що таке антитіла? Це те, що в організмі кожної людини бореться зі всякою заразою, яка до нього потрапляє. Мене завжди бісило, коли керівництво Росії раптом дозволяло собі обзивати українців «молодшими братами». Це все одно, що американці почнуть так називати британців. І це навіть не смішно. Тут не потрібно ображатися, а просто відповісти зі «стьобом». Наприклад, у роботі «Сніг в колонії» над Кремлем пішов сніг… із тризубців», – розповів художник.

Ще одна робота – «Наверное, мы похожи, але принципово різні», де дві комашки символізують Україну і її найбільшого північного сусіда. На перший погляд, вони схожі, але різні за розміром і суттю, адже одна з них – колорадський жук, а інша – сонечко.

«Ми не хочемо жити в імперії, ми не хочемо, щоб наші сини гинули в Чечні, ми не хочемо жити разом з вами на одних нарах. Ми хочемо бути, як німці з австрійцями – дружньо жити в сусідніх «котеджах», – пояснив своє бачення двосторонніх стосунків України й Росії митець.

Роботи Сергія Поярков, окрім того, – відповідь прем’єр-міністру РФ Путіну на його заяву, що такої держави як Україна не існує. Зокрема, на картині «Україна – не Росія», слово «Україна» викладена зернятками, «не» – прапорами двох держав, «Росія» – тарганами, а «Л.Кучма» (адже саме екс-президент колись написав однойменну книгу) – доларами США.

«Саме ці таргани бігають в головах російського керівництва, саме за ці гроші продається та аграрна Україна, яка поки що ще славиться своїми чорноземами… І якщо наше МЗС не може заперечити російському хамству, слово залишається за художниками, телеведучими та іншими представниками «гнилої інтелігенції», як нас люблять називати», – наголосив Сергій Поярков.

Та серед «антитіл» художника не лише з роботи з виразно політичним «присмаком». Серед них чимало іронічних – про сучасні соціальні явища («Поки дорослі лагодили машину, ми рулили землею», «Міраж у пробці на мосту Патона » та ін., просто на Art Kyiv Contemporary їх представлено менше, ніж «злобополітичноденних» робіт.

Наприклад, на картині «Народжений літати» художник іронізує: з нашими птахами лише на вужів – вся надія, бо для польоту потрібні не стільки крила, скільки характер.

Не оминув увагою Сергій Поярков і тему футбольного чемпіонату Євро-2012, яка останнім часом стала притчею во язицех. Зокрема, на картині «Ukraine – це більше, ніж прикольно» митець подав своє бачення того, як потрібно презентувати Україну на таких заходах для іноземців.

«Коли я побачив Гарнюню і Спритко, яких наше МЗС створило за 100 тис. дол., я зрозумів, що люди які ЦЕ зробили, просто не горіли ідеєю. Вони зробили відчіпного за бабло, а це абсолютно антикреативний підхід. У своїй роботі я запропонував створити шпильку у вигляді тризуба, яку б можна було продавати під час Євро-2012 як сувенір. І це було б зрозуміло, круто і класно», – вважає художник.

Нагадаємо, Art-Kyiv Сontemporary працюватиме до 13 листопада в приміщенні Мистецького арсеналу за адресою: вул. Лаврська 10-12.

Майя Заховайко, «Рідна країна»

Фото автора

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути