chrome firefox opera safari iexplorer

Україна стала 7-ю у Європі за рівнем захворюваності на туберкульоз

16 листопада 2011 о 18:29

ВООЗ віднесла Україну до третьої категорії країн Європи — це країни з високим показником захворюваності на туберкульоз.

Україна стала сьомою у загальному списку, про це повідомила голова парламентського комітету з питань охорони здоров'я Тетяна Бахтеєва.

«Наша країна посідає 7 місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Європі після Росії, Грузії, Молдови, Киргизстану, Румунії та Казахстану», — повідомила депутат.

За її словами, сьогодні основною проблемою в сфері боротьби з туберкульозом в Україні є мультирезистентна форма.

Україна також займає друге місце в Європі за темпами зростання мультирезистентного туберкульозу (після Росії) та 4 місце в світі за його поширеністю у вперше виявлених хворих. З 100 хворих — 15 мають стійку форму. Це дуже високий рівень показників. Серед усіх нових випадків він коливається від 5% у західних областях до 15% у східних регіонах.

Також політик нагадала: минулого року Україна отримала серйозну фінансову підтримку у вигляді гранту Глобального фонду на загальну суму 103,5 млн дол. Це фінансування протягом 5 років стане каталізатором завершення переходу системи охорони здоров'я України до сучасної моделі контролю за туберкульозом.

Раніше міністр охорони здоров’я Олександр Аніщенко нещодавно поінформував, що Міністерство охорони здоров’я вже провело тендери із закупівлі протитуберкульозних препаратів, і до кінця листопада-початку грудня вони надходитимуть у регіоні.