chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні куріння стає дорогим задоволенням

16 листопада 2011 о 10:10

Напередодні Міжнародного дня відмови від куріння, який традиційно відзначається 17 листопада, в Українісигарети подорожчали на 5-7%. Про це свідчать дані аналізу роздрібного ринку, проведеного ТСН.ua.

Для прикладу, сигарети марки Chesterfield виробника «Філіп Морріс Україна» додали у вартості 50 копійок, або 5%, і коштують наразі 10,50 грн, про що свідчить і гранична максимальна ціна, вказана на упаковці, (раніше пачка коштувала 10 гривень). Тютюнові вироби преміум-класу поки не подорожчали, проте, за словами реалізаторів, через декілька днів ціни піднімуться і на них.

На запитання журналіста про причину здорожчання, продавчиня однієї із торгових мереж повідомила, що це є «планове підвищення цін».

Варто відзначити, що стабільне підвищення тютюнових акцизів, яке призводить до подорожчання цигарок, змушує українців переходити на дешевшу продукцію.

У звітності двох видатних гравців ринку — Philip Morris International і Japan Tobacco International, що мають слабкі позиції в нижньому ціновому сегменті,- відзначається, що вони через це скоротили долю на ринку. А Imperial Tobacco Group і British American Tobacco, що мають у своїх портфелях такі марки, як «Прилуки» і «Прима», поліпшили позиції.

Фактично держава стимулює перехід споживачів на менш якісну продукцію — чим дешевші сигарети, тим гірший тютюн, папір і фільтр, які використовуються у їх виробництві, пояснюють виробники.

«Ціни на товар ростуть, а доходи споживачів — ні. Курці вимушені переходити на дешевші марки. Рівень споживання сигарет в країні при цьому залишається тим самим»,- стверджує джерело в одній з компаній.

Зі свого боку у Мінохоронздоров'я вважають, що ріст споживання дешевої продукції може сприяти зниженню числа курців в країні.

Як повідомлялось, за дев'ять місяців 2011 року, столичними торговцями було реалізовано населенню близько 15,4 млрд штук сигарет, що дорівнює приблизно 6,1 мільярда гривень. Для порівняння, на будівництво стадіону «Донбас Арена» було витрачено близько 3 мільярдів гривень.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути