chrome firefox opera safari iexplorer

Від чого радіють українці?

09 листопада 2011 о 11:47

Наприкінці вересня соціологічна група «Рейтинг» провела дослідження на тему радості, за результатами якого найбільше радості дорослим у віці за 18 років приносять родина (66%), діти (53%) та друзі (41%).

Доповнюють п’ятірку «Рейтингу радості» гроші (31%) та перегляд телевізора (27%).

Кожному п’ятому приносить радість робота та спілкування з природою, подорожі, музика, день народження, дарування та отримання подарунків.

Кожний шостий отримує радість від домашніх тварин та роботи по дому і господарству. Дещо менше людям приносять радість відпустка/канікули (14%), їжа (13%), секс (13%), кіно (12%), книжки (12%) та Інтернет (10%).

Менше 10% опитаних отримують радість від молитви (церкви), шопінгу, співу, занять спортом та перемог улюбленої команди. Менше 5% – від танців, навчання, театру, усамітнення, алкоголю та азартних ігор.

Лише 3% опитаним нічого не приносить радості в житті.

Слід зазначити, що порівняно з аналогічним опитуванням, проведеним  Соціологічною групою «Рейтинг» два роки тому, у 2011 році люди відчувають радості менше лише від перегляду телевізора, кіно та відпусток/канікул.

За рештою критеріїв показники або не змінилися, або покращилися – найбільший «приріст радості» від роботи, сексу та Інтернету, а також від святкування днів народження та подарунків, домашніх тварин та перемог улюбленої команди.

Разом з тим за два роки значно збільшилась кількість людей, які відчувають радість від усамітнення – сьогодні таких вже 5%.

Окрім того, виходить так, що за два роки люди почали відчувати радості від телевізора менше, а від Інтернету більше.

Терміни проведення дослідження: 17 – 27 вересня 2011 р. Аудиторія дослідження: населення України віком від 18 років і старші. 2000 респондентів опитано методом особистого формалізованого інтерв’ю (face to face)

Помилка репрезентативності дослідження (з імовірністю 0,95): для значень близьких до 50% похибка становить не більше 2,2%, для значень близьких до 30% — не більше 2%, для значень близьких до 10% — не більше 1,3%, для значень близьких до 5% — не більше 1%.