chrome firefox opera safari iexplorer

Лише 9% громадян упевнені, що в Україні є свобода слова

30 листопада 2011 о 09:32

У листопаді 2011 соціологічна група «Рейтинг» зафіксувала найгірший за останні два роки показник згортання свободи слова: лише 32% опитаних українців не відчувають згортання свободи слова, з них категорично впевнені у цьому лише 9%.

Згідно з результатами дослідження, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг», на початку листопада 2011 року, 45% опитаних відчувають, що після  президентських виборів в Україні відбувається згортання свободи слова. 32% опитаних не відчувають згортання свободи слова, ще 22% — не визначились з цього питання.

Таким чином після тимчасового покращення показників на початку 2011 року наприкінці року показники знову погіршилися.  Варто нагадати, що у квітні 2010 не відчували згортання свободи слова дві третини громадян, сьогодні – вдвічі менше.

Негативні тенденції зі свободою слова більше інших відзначають люди середнього віку, з відносно вищим рівнем освіти.  Чоловіки більш гостріше відчувають проблему, ніж жінки.

За останні півроку найбільше зросло відчуття згортання свободи слова серед мешканців Півночі, передусім Києва.

На Півночі, Заході, Центрі та Півдні країни кількість людей, які відчувають згортання свободи слова, перевищує кількість опитаних, які таких процесів не бачать. Йдеться, передусім, про прихильників Громадянської позиції, Батьківщини, Свободи, УДАРу та Фронту змін.

Водночас на Сході і Донбасі здебільшого не відчувають згортання свободи слова в країні. Йдеться, передусім, про прихильників Партії регіонів та КПУ.

Довідка

Аудиторія дослідження: населення України віком від 18 років і старші

Вибіркова сукупність: 2000 респондентів

Метод дослідження: особисте формалізоване інтерв’ю згідно з опитувальником (face to face)

Помилка репрезентативності дослідження (з ймовірністю 0,95): для значень близьких до 50% похибка становить не більше 2,2%, для значень близьких до 30% — не більше 2%, для значень близьких до 10% — не більше 1,3%, для значень близьких до 5% — не більше 1%.

Терміни проведення дослідження: 25 жовтня – 6 листопада 2011 р.

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути