chrome firefox opera safari iexplorer

Батьки почали масово здавати дітей в інтернати

05 грудня 2011 о 09:09

У Харківській області за 2011 рік в обхід органів опіки та піклування батьки добровільно здали до інтернатів в шість разів більше дітей, ніж торік. Про це повідомив уповноважений президента України з прав дитини Юрій Павленко.

За його даними, в 2010 році таких випадків було 13, то в цьому — 84.

У той же час, начальник служби у справах дітей Харківської обладміністрації Тетяна Печерських зазначила, що «ця ситуація стосується інтернатних закладів системи освіти».

«У своїх статутах вони прийняли доповнення, згідно з якими тепер мають право надавати послуги дітям, які виховуються у звичайних біологічних сім'ях, — пояснила вона. — І в ці заклади учнів почали приймати просто за заявою батьків».

Як підкреслив Павленко, влаштовувати дітей в інтернатні заклади потрібно виключно з дозволу органів опіки та піклування, а не на основі домовленостей директора інтернату та батьків.

«І тільки якщо на те є підстави. Якщо ж це робиться в обхід органів опіки та піклування, як з'ясувати, що штовхнуло батьків на цей крок? Може, дійсно склалися непрості життєві обставини, наприклад , батьки втратили роботу, але ж цілком можливо, що вони просто хочуть свій обов'язок — утримання та виховання дитини — перекласти на плечі держави, — підкреслив Павленко. — Тобто кожна заява має дуже ретельно фільтруватися».

Як відомо, у Верховній Раді зареєстровано законопроект, який змінює порядок нарахування виплат при народженні дитини.

Однак після розголосу у суспільстві, міністр економічного розвитку і торгівлі України Андрій Клюєв повідомив, що законопроект буде відкликаний урядом з Верховної Ради.

Нагадаємо, у столиці на початку року запрацювало перше «Вікно життя» — анонімний «пункт прийому» немовлят, від яких хочуть відмовитися матері.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути