chrome firefox opera safari iexplorer

Кабмін вирішив заробити на персональних даних українців

24 грудня 2011 о 15:06

Згідно з новим законом про захист персональних даних підприємців змусили подавати у спеціальну службу інформацію про бази даних своїх підлеглих.

Хто не встигне до 1-го січня — штраф 17 тисяч гривень і аж до кримінальної відповідальності.

Через це у службі виникли величезні черги, бланки заповнюють, хто, де і як може. Багато бізнесменів переконують, що половина підприємців України про новий закон навіть не чули, що дозволить державі стягнути з них значні суми, з'ясували журналісти ТСН.

У службі запевняють, такий закон нарешті допоможе захистити персональні дані працівників, завдяки реєстру бази даних. У ньому фіксуватиметься, що за фірма і якою інформацією про персонал вона володіє. Якщо особиста інформація просочиться назовні без згоди підлеглих, за це керівництво притягнуть до адміністративної або кримінальної відповідальності.

«Закон дозволяє отримати вашу трудову книжку, але закон не говорить про те, що можна користуватись вашим мобільним телефоном, це значить , що тільки за вашою згодою підприємство має право це робити», — заявив заступник голови держслужби з питань захисту персональних даних Володимир Козак.

Зі свого боку, бізнесмени вимагають призупинити дію закону, оскільки знайшли у ньому багато недоліків. Наприклад, у документі не прописано чітко, що вважати базою персональних даних. За законопроектом, це може бути навіть телефонний записник.

У Мін'юсті переконують, що масових штрафів не буде, а до відповідальності притягатимуть лише через суд. Плюс такий законодавчий крок є однією з умов Євросоюзу.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути